Đana Kahriman dobitnica Nagrade Ivo Dražinić

Nagrada Ivo Dražinić sinoć je u atriju Kneževa dvora dodijeljena mladoj dubrovačkoj violonistici Đani Kahriman. Nakon što je violinistica s čelistom Smiljanom Mrčelom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Christopha Königa, nastupila u Brahmsovom Koncertu za violinu, čelo i orkestar u A-molu, Đani Kahriman uručena je nagrada.

U petnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, koje je maestro Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, drugi put dodjeljuje se nagrada koja nosi ime Iva Dražinića, želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio svoj profesionalni život, a to su učenje, predani rad i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovu profesionalnom putu te istinsku strast muziciranja. Stoga se Nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku. A upravo to i jest Đana Kahriman, violinistica iza koje su brojne nacionalne i međunarodne nagrade te koja djeluje kao koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i članica Zagrebačkih solista.

Na početku dodjele ravnatelj DSO-a Damir Milat istaknuo je zadovoljstvo što nagrada odlazi u ruke koncert majstorice Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a potom je Goran Končar, profesor Laus akademije, obrazložio publici zašto je nagrada dodijeljena Đani Kahriman. Prisjetio se samih početaka mlade glazbenice, njezinih nastupa i nagrada, spomenuvši ponude koje je Đana dobivala za studij u Americi, no ipak je odlučila svoje školovanje nastaviti u Zagrebu. Potom je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje, u ime Grada Dubrovnika čestitala Đani te joj uručila nagradu.

U drugom dijelu koncerta orkestar je izveo Schubertovu Simfoniju br. 6 u C duru. Inače, Christoph König, njemački dirigent, ravnao je DSO-om prvi put. Trenutno je dirigent i glazbeni direktor renomiranih luksemburških Solistes Européens.

Komentiraj