Dan žalosti: Hercegovina se oprašta od šest mladih iz Posušja

U ponedjeljak će se održati komemoracija i sprovodi još šest mladih iz Posušja koji su preminuli u novogodišnjoj noći. Obredi će početi u podne ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu, a predvodit će ih mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, piše Hercegovina.info.

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas je Dan žalosti zbog tragedije koja je potresla cijelu regiju. Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave BiH na pola koplja na zgradama institucija entiteta. Zabranjeno je održavanje programa kulturnog, zabavnog i revijalnog karaktera na javnim mjestima.

Portal je objavio i emotivno pismo provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, koji je izrazio sućut i župnicima župa Rakitno i Posušje fra Marinku Leki i fra Mladenu Vukšiću.

“Osmero vaših župljana, u cvijetu svoje mladosti, jednostavno je prestalo živjeti. Umrli su zajedno, mirno čekajući Novu godinu. Mač boli rasjekao je mnoga srca njihovih očeva, majki, braće i sestara, najbližih, njihovih prijatelja. Tako iznenada, na tako neobičan način, da je to još jačom boli i tugom slamalo srca i duše”, napisao je.

“Dužnost mi je zbog tih osam pari mladenačkih očiju, još uvijek obojenih prkosom i zanosom kakav samo mladost nudi. Zbog njihovih vjerničkih srca koja su na rukavu nosili i njima mahali kao najsvetijom zastavom, onako kako to samo mlad čovjek može činiti. Bez rezerve, bez zadrške, bez propitivanja. Dužnost mi je misliti o tome i ne dopustiti da te oči, ti osmijesi, ti snovi u jednoj noći kao rukom odneseni ikada padnu u zaborav. Da ova, ionako krvlju natopljena, zemlja odjekuje i njihovim imenima sve dok sunce izlazi i zalazi na krševitome obzorju naše Hercegovine”, napisao je i izrazio duboku sućut obiteljima preminulih.

Komentiraj