Dan sive vrpce: U Hrvatskoj godišnje od tumora mozga oboli oko 620 ljudi

FaH

U Hrvatskoj godišnje oko 620 ljudi oboli od tumora mozga, od čega je oko 420 malignih tumora, a tumori mozga drugi su najučestaliji uzrok smrtnosti u dječjoj dobi, upozoreno je u subotu na obilježavanju Dana sive vrpce na Cvjetnom trgu.

Tumori mozga pojavljuju se u 50 do 150 osoba na milijun ljudi. S obzirom na njihov sveobuhvatan utjecaj na organizam nužan je interdisciplinaran pristup liječenju, stoga u liječenju i rehabilitaciji bolesnika s tumorima mozga sudjeluje vrlo širok raspon stručnjaka.

“Problemi oboljelih od tumora mozga u Hrvatskoj su mnogobrojni – od neinformiranosti, manjka informativnog sadržaja do nuspojavi u liječenja. Glavni problem je nedostatak psihološke pomoći koja nije standardni dio liječenja te nije dostupna molekularna dijagnostika koja je u svijetu standard”, naglasila je Valerija Korent, predsjednica Hrvatske udruge za oboljele od tumora mozga Glia.

Stoga je cilj obilježavanja Dana sive vrpce, naglašava, senzibilizirati javnost i državne institucije koje mogu poboljšati standard u liječenju bolesnika s tumorom mozga.

Iz udruge Glia, koja drugu godinu zaredom organizira javno obilježavanje Dana sive vrpce u Hrvatskoj, ističu da su zbog manjeg broja pacijenata u odnosu na druge maligne bolesti zanemareni u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Socioekonomska situacija u Hrvatskoj također ne ide u prilog oboljelima od tumora mozga. Troškovi lijekova velik su izazov za bolničke fondove i ekonomski standard pacijenata, a otežano je i zapošljavanje potrebnih kadrova, upozorava udruga.

U Hrvatskoj postoji sedam neurokirurških centara. Tri su smještena u Zagrebu i liječe više od dvije trećine neuroonkoloških bolesnika. Pet je radioterapijskih centara u kojima su i neuroonkolozi ‒ uglavnom iz područja radioterapijske / kliničke onkologije. Zbog postojeće prostorne distribucije dostupnost liječenja i rehabilitacije nije optimalna. Također, hrvatsko zdravstvo nije postiglo razinu suradnje s europskim i svjetskim stručnim organizacijama koja bi Hrvatskoj omogućila multicentrična ispitivanja i zastupljenost u međunarodnim bazama podataka, navodi Glia.

Osim u Zagrebu, Dan sive vrpce obilježava se u Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Čakovcu.

Simboličnom donacijom za buketić lavande sa sivom vrpcom građani mogu podržati udrugu u pružanju psihosocijalne pomoći oboljelima i njihovim obiteljima.

Dan sive vrpce obilježava se diljem svijeta od 2000., na poticaj Njemačkog udruženja za tumore mozga, a njime se želi usmjeriti pozornost na ljude koji se bore s tom neizlječivom i progresivnom bolesti.

Udruga Glia osnovana je u lipnju 2014.  sa sjedištem u Zagrebu kao jedina udruga koja okuplja oboljele od tumora mozga u Hrvatskoj, a u njenom radu ne sudjeluju samo pacijenti, nego i članovi njihovih obitelji te medicinski stručnjaci različitih profila.

Komentiraj