Svijet ulazi u novu geopolitičku eru, a konflikti, radikalizacija i teroristički napadi u Europi odraz su su rastućih društvenih nejednakosti i siromaštva, rekao je u  petak u slovenskom parlamentu njegov potpredsjednik Primož Hainz na proslavi Dana samostalnosti Slovenije.

“Ulazimo u  novu geopolitičku eru. U svijetu više ne postoji samo jedan hegemon, a među novim se silama stvaraju nova savezništva”, kazao je Hainz, jedan od potpredsjednika parlamenta, zastupnik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), te dodao da globalizam i sve agresivniji sporazumi o slobodnoj trgovini kao moćan instrument korporativnog kapitala čine da  suverenost država postaje sve relativnijim pojmom.
“Ako je istina da suverenost država polako i neprimjetno gubi snagu u odnosu na interese korporacija, onda je potrebno dobro promisliti kad ćemo morati pritisnuti na kočnicu i to zaustaviti”, kazao je Hainz, kao središnji govornik proslave na kojoj je nazočio politički vrh, među kojima i premijer Miro Cerar, te predsjednik Borut Pahor.
Prema riječima Hainza koji se osvrnuo na stanje u svijetu i domaćoj politici, Slovenija je jedna od mirnijih i stabilnijih država u svijetu u kojemu su sve izraženije opasnosti i konflikti i u Europi koja zbog stanja u susjedstvu i terorističkih prijetnji više nije stabilna i jedinstvena kao nekad.
“Svjedočimo porastu broja kriza i ratnih sukoba. Radikalizacija i  teroristički napadi su posljedica radikalizacije u Europi, a to je odraz socijalne nejednakosti i siromaštva koje već duže vrijeme buja u nekim europskim predgrađima”, kazao je Hainz, te upozorio da svi ti fenomeni djeluju na podjele u Europskoj uniji u pogledu koncepta njenog razvoja.
“Sve je izraženiji raskorak između onih koji zagovaraju sve tješnje povezivanje i uspostavu vojne Unije, te onima koji podržavaju ideju jačanja suverenosti nacionalnih država”, kazao je Hainz, dodavši da osobno spada u kategoriju onih koji su za jačanje države i nacionalnog suvereniteta.
Što se tiče Slovenije, Hainz je rekao da se u državi osjeća optimizam jer BDP raste, a nezaposlenost se smanjuje, te istaknuo kako nije zabrinut za budućnost države.
Dan samostalnosti Slovenci službeno slave svake godine dva dana pred Božić kada je održan referendum o samostalnosti na kojemu je 95 posto birača glasovalo za suverenost a njegovi rezultati su proglašeni tri dana kasnije 26. prosinca 1990., a iduće godine proglašena je samostalnost.

Komentiraj