DAN ROMA "Obrazovanje, integracija i očuvanje romske kulture"

hina

Bolje obrazovanje romske djece, integracija i očuvanje romske kulture bile su ključne poruke obilježavanja Svjetskog dana Roma u ponedjeljak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je ukazala na potrebu napretka položaja Roma u hrvatskome društvu.
“Nema nijednog razloga da romska djeca i mladi ne budu uključeni u sustav odgoja i obrazovanja od vrtića do sveučilišta”, poručila je predsjednica Republike u svom obraćanju Romima i njihovim gostima koji su do posljednjeg mjesta ispunili zagrebački HNK.
Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Saveza Roma u RH “Kali Sara” i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, a među gostima su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Vesna Bedeković (HDZ), zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi diplomatskog zbora te predstavnici Roma iz niza europskih zemalja i Kanade.
Predsjednica: Romi, šaljite djecu redovito u školu
Predsjednica je pozvala Rome da šalju svoju djecu redovito u školu i potiču na učenje, a zadaća države je da im pomogne kako bi svako romsko dijete imalo udžbenike i sva ostala pomagala, da svaki romski mladić i djevojka mogu završiti srednju školu i upisati studij ako to žele.
“To je temeljni i najbolji put punoj uključenosti romske djece i mladih u društvo. Taj prvi korak učinit će lakšim zapošljavanje i punu integraciju Roma u hrvatsko društvo”, poručila je Grabar-Kitarović.
Kao jednakovrijednu zadaću istaknula je i potrebu očuvanje romskoga jezika i kulture kao temelja romskog nacionalnog identiteta.
“Društvena integracija i nacionalna afirmacija potrebne su kako bi se izbjegle, s jedne strane, asimilacija, a s druge, getoizacija Roma. U tome smislu, svi zajedno moramo raditi na napretku položaja Roma u hrvatskome društvu”, poručila je predsjednica pozdravljena pljeskom.
Kajtazi: Obrazovanje romske djece je prioritet
Sličnog je stajališta bio i Kajtazi koji je također obrazovanje romske djece izdvojio kao prioritet. “Sve činimo da se romska zajednica obrazuje, no još uvijek postoje prepreke, pa se romska djeca često usmjeravaju u trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. To nije naša budućnost, već četverogodišnje obrazovanje – gimnazija i tehnička zvanja za romsku djecu”, poručio je.
Istaknuo je i pomake za romsku zajednicu u Hrvatskoj koji su postignuti zadnjih godina – u legalizaciji 1200 objekata, uređenju i asfaltiranju pojedinih romskih naselja, uvođenju vodovodne mreže i izgradnji sportskih igrališta.
Za te pomake na svečanosti su uručene i Godišnje nagrade Saveza Roma “Kali Sara”, koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.
Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, na dan kada 1971. održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, koji je Kajtazi nazvao jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma i prekretnicom u percepciji Roma u Europi i svijetu.

Komentiraj