Dan planeta Zemlje obilježava se u svijetu od 1970. godine

Dan planeta Zemlje godišnja je manifestacija koja se obilježava diljem svijeta 22. travnja. Ovaj se događaj održava u više od 190 zemalja kako bi se podigla svijest o važnosti zaštite okoliša.

Na UNESCO-voj konferenciji koja se održala u San Franciscu 1969. godine, mirovni aktivist John McConnell predložio je uvođenje jednog dana posvećenog Zemlji i konceptu mira, a prvi se put proslavio na prvi dan proljeća, 21. ožujka 1970. godine. Mjesec dana poslije odlučeno je da će datum obilježavanja ovog događaja ipak biti 22. travnja.

Početkom 1990-ih započinje kampanja s naglaskom na globalno zatopljenje i zalaganje za čiste izvore energije, a pokretanje internetske stranice rezultiralo je sve većim interesom za ovaj događaj i privuklo je nekoliko tisuća skupina za zaštitu okoliša diljem svijeta u preko 190 zemalja. Dosad je najveći Dan planeta Zemlje bio onaj 2007. godine u kojem je sudjelovao ogroman broj ljudi na tisuću raznih lokacija poput Londona, New Yorka, Kijeva ili Madrida.

Godine 2009. i Ujedinjeni narodi proglasili su 22. travnja Međunarodnim danom majke Zemlje, kako bi ukazali na jačanje svijesti o zaštiti okoliša jer su Zemlja i njeni ekosustavi naš dom.

Komentiraj