Dan nakon eksplozije, ekolozi u Leverkusenu strahuju da su se proširili dioksini

Dan nakon eksplozije spremnika u zoni kemijske industrije u njemačkom gradu Leverkusenu spasioci su izgubili nadu da bi mogli pronaći preživjele, priopćeno je u srijedu.

“Mi nažalost moramo polaziti od toga da pet osoba koje se vode nestalima nećemo pronaći žive“, rekao je direktor kemijskog parka u kojem se dogodila eksplozija.

Trenutno su zabilježene dvije poginule osobe te 31 ozlijeđena, od čega četiri teže.

Predstavnici vatrogasne službe industrijske zone u međuvremenu dronovima tragaju za preživjelima.

Tvrtka Currenta, koja upravlja ovom industrijskom zonom, priopćila je kako se još uvijek ne zna uzrok nesreće. U utorak ujutro je pored spalionice smeća zapaljen spremnik s razrjeđivačem, a  požar se proširio i na druge spremnike.

Stanovnici su još jučer odmah nakon eksplozije upozoreni da ne otvaraju prozore te da ne konzumiraju voće i povrće iz vrtova koji se nalaze na ovom području, koje se nalazi sjeverno od grada Koelna.

Pokrajinski ured za zaštitu okoliša u srijedu je izrazio bojazan da su se preko oblaka koji se razvio nakon eksplozije u naseljena područja proširile otrovne tvari poput dioksina.

Ured je priopćio kako bi analize količine otrovnih tvari koji se preko čađe i pepela proširio okolinom mogle “potrajati danima”.

Snažna eksplozija u Leverkusenu, stvorio se otrovni oblak, jedna osoba poginula, ima ozlijeđenih i nestalih

 

Komentiraj