HINA/ Denis CERIÆ /dc

‘Dan mirovih inicijativa’ u organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu

Dan mirovnih inicijativa Grada Zagreba obilježen je u srijedu u organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu, a okupljeni su se prisjetili prve mirovne inicijative hrvatskih majki ‘Apel generalštabu’, što ga je 1991. potpisalo 64.000 Zagrepčana, ocijenivši da su u tim potpisima sazdani mir i ljubav.

Nazočne je u Muzeju Mimara uoči prigodnog koncerta pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Podsjetio je na vrijeme kada su potpise na tekst ‘Apela’ 17. i 18. siječnja 1991. godine na Trgu bana Jelačića prikupljale inicijatorice Josipa Milas Matutinović, Danijela Furjan, Marija Slišković, i još nekoliko hrvatskih majki, koje su željele svoje sinove spasiti iz Jugoslavenske vojske.  Nakana je bila taj Apel predati tadašnjem članu Predsjedništva SFRJ Stjepanu Mesiću.

U povodu 20. obljetnice te prve mirovne inicijative, u veljači 2011. godine zagrebačka Gradska skupština proglasila je 18. siječanj Danom mirovnih inicijativa Grada Zagreba.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić pozvala je inicijatorice Apela da ove godine u ime inicijative, upute zahtjev Hrvatskom saboru kako bi i Sabor, kao što je Grad Zagreb, taj dan proglasio Danom mirovnih inicijativa. Istaknula je da se ne smije zaboraviti vrijeme uoči Domovinskog rata, kada su hrvatske građanke pozvale na mir. Apel hrvatskih majki za mir bio je prvi javno potpisan građanski odgovor ondašnjoj prijetećoj velikosrpskoj agresiji, rekla je.

Podsjetila je da Republika Hrvatska nije željela rat niti žrtve, ni sa čije strane. Naglasila je da stoga nije čudno što su upravo majke, pozivajući na mir i razum, bile na prvoj crti mirovnih inicijativa i zaštite mladih života.

Zadovoljstvo što su svojim postupkom ‘učinili mali djelić nečega što se zove mir’, iskazala je Danijela Furjan. “Mir i ljubav su nam bili intencija i cilj, apel da se mirnim putem sve riješi i da se naši sinovi vrate. Uspjeli smo prikupiti 64.000 potpisa, a u tim potpisima su sazdani mir i ljubav”, poručila je.

Istaknuvši kako žele da ‘Dan mirovnih inicijativa’ postane nešto prepoznatljivo u Hrvatskoj, Marija Slišković je kazala da se mirovne inicijative trebaju proširiti cijelim svijetom.

Na političku i ratnu prijetnju 91. majke u Hrvatskoj su pozvale cijeli hrvatski narod da potpisima zatraže rješavanje problema mirnim putem. To je učinilo 64.000 hrvatskih građana i to je bilo njihovo raspoloženje. Smatramo da je to najsnažniji glas. Bilo je puno inicijativa za zaustavljanje rata, ali potpisi građana su pokazatelji osjećanja naroda u Hrvatskoj, dodala je.

Kazala je da su 2011. godine postigli ‘podizanje’ inicijative na razinu Grada Zagreba, te kako su za 25. obljetnicu zatražile podizanje na razinu Hrvatske. Zaključila je  kako treba ukazivati i ustrajati na tome da je Hrvatska pozitivna u širini svoga djelovanja.

Iako je u ratnom vremenu postojao veliki strah i slutnja, mi smo danas pobjednici. Država se ne gradi za par mjeseci već godinama, i trebamo biti strpljivi da Hrvatska postane kao svaka druga demokratska država svijeta. Da smo imali priliku graditi zemlju u miru, bili bismo u sasvim drugoj poziciji, ali rat se dogodio, rekla je Slišković.

Rekavši kako se ne smije zaboraviti najnovija hrvatska povijest, čelnik Kluba veterana 148. brigade HV-a Milan Zanoški je naglasio da je Hrvatska povijest, ponosna povijest, jednako kao što je i njen apel mira.

“Mir je najveća vrijednost koju čovjek i jedna država može imati. U to doba, 90-tih,  Hrvatska nije išla k miru, a toliko ga je željela”, dodao je.

Nakon svečanosti zagrebački gradonačelnik Bandić je u razgovoru s novinarima najavio da će se u četvrtak sastati s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, s kojim će razgovarati o rješenju za Imunološki zavod.

Komentiraj