facebook.com

DAN MENTALNOG ZDRAVLJA Grad Zagreb, Centar za zdravlje mladih i udruga BoliMe organizirali niz aktivnosti

Grad Zagreb, Centar za zdravlje mladih i udruga BoliMe povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine posvećen mentalnom zdravlju mladih, organizirali su niz aktivnosti kojima je cilj skrenuti pozornost javnosti, pogotovo mladih, na važnost mentalne higijene i otvorenog razgovora o emocijama.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja premijerno je prikazan film ‘Pričamo o mentalnom zdravlju, 1. dio’ koji je nastao u suradnji Grada Zagreba i udruge BoliMe te poručuje mladima kako je važno razgovarati – “Kade te boli, moraš reći“. Riječ je o prvom u nizu od šest videa koji će se objavljivati svaki tjedan i donositi razgovore sa stručnjacima na jedan razumljiv i zanimljiv način. U prvom videu Adrian Pezdirc, mladi hrvatski glumac razgovara s Mihaelom Kozinom, spec. psihologom i psihoterapeutom o pozitivnim i negativnim osjećajima, očekivanjima i predrasudama s kojima se svi susrećemo kada je u pitanju mentalno zdravlje. Film odgovara na pitanje – Zašto je normalno reći kada te boli zub, ali je nelagodno reći da se osjećaš tužno?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije depresija će do 2020. godine postati druga najzastupljenija bolest u svijetu, stoga treba vrlo ozbiljno shvatiti važnost mentalnog zdravlja te na vrijeme prepoznati prve simptome bolesti kako bi se depresija ili bilo koja druga mentalna bolest mogla spriječiti na vrijeme.

Mladi su danas iznimno osjetljiva skupina koja je sve češće izložena različitim stresovima i strahovima s kojima ne znaju kako upravljati. Upravo o tim temama, ali i načinima na koji odrasli, prije svega institucije, mogu prepoznati spomenute probleme govorit će stručnjaci na okruglom stolu ‘Mentalno zdravlje mladih – Teen blues’, u petak 12. listopada u 11.00 sati u Centru za zdravlje mladih.

S mladima je potrebno razgovarati, razumjeti ih, ali i obraćati im se na način koji je njima najbliži, često su to upravo situacije iz njihovog svakodnevnog života. Teatar Tirena je iskoristio jednu takvu situaciju u kojoj prikazuje dvoje mladih ljudi koji se nalaze na životnim prekretnicama i ne znaju kako dalje. Zahvaljujući projektu ‘Osjećam’ u organizaciji Grada Zagreba i udruge BoliMe predstava ‘U mojoj glavi’, namijenjena upravo srednjoškolcima, će se ponovno održati s ciljem edukacije mladih o važnosti razgovora o vlastitim emocijama.

“Mi odrasli trebali bi biti primjer mladima, no kako će mladi otvoreno razgovarati o emocijama, ako ih i mi sami često potiskujemo i ispod glasa govorimo o njima. Treba jasno komunicirati kako je društveno prihvatljivo osjećati se tužno, anksiozno ili pod stresom, sve te emocije sastavni su dio života. Ipak, ako u jednom trenutku osjećamo teret zbog tih emocija, potrebno je odmah potražiti pomoć.“, istaknuo je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, na što se nadovezala Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, „Grad Zagreb je osigurao mjesto na kojem mladi mogu potražiti pomoć, a to je Centar za zdravlje mladih u Heinzlovoj ulici i ovim putem pozivamo sve mlade, ali i njihove roditelje da dođu u naš centar i bez straha zatraže pomoć.“

Na okruglom stolu ‘Mentalno zdravlje mladih’, u petak 12. listopada u 11.00 sati u Centru za zdravlje mladih (Heinzlova 62 a) će govoriti. dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, dr.med., voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc. dr.sc. Miranda Novak, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Mirjana Orban, dr.med., spec. psihijatar, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Zrinka Čavar, dr.med., spec. psihijatar, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje djece i mladih NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Mihael Kozina, dipl. psiholog i psihoterapeut, V. gimnazija u Zagrebu i  Marina Vitković, prof., osnivačica udruge BoliMe za mentalno zdravlje mladih. Okrugli stol će moderirati Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Komentiraj