Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak navečer u Malom Lošinju na završnici Dana hrvatskog turizma (DHT) uručio je nagradu gradu Splitu za turističku destinaciju godine, istaknuvši pritom važnost turizma za nacionalno gospodarstvo i prepoznatljivost u svijetu.

Nakon što je uručio nagradu splitskom gradonačelniku Andri Krstulović Opari, premijer Plenković pred okupljenih više od 1.500 sudionika DHT-a na završnoj svečanosti ocijenio je da su u turizmu ove godine ostvareni svi ciljevi.

„Investicije u turizmu iznosile su 800 milijuna eura, a u idućoj godini porast će na oko 940 milijuna plus još oko 350 milijuna eura u zdravstveni turizam i to je najbolji dokaz konkurentnosti. Prvi put u povijesti već za ovaj vikend dostići ćemo 100 milijuna noćenja i čestitam i zahvaljujem svima koji su to pomogli ostvariti“, poručio je Plenković.

Kazao je kako vjeruje da je svima cilj u turizmu cjelogodišnje poslovanje, te da se turizam razvije i na kontinentu. Naglasio je da su nova istraživanja Instituta za turizam pokazala kako su turisti ove godine potrošili u Hrvatskoj i 20 posto više nego prije tri godine.

Premijer je zahvalio i, kako je kazao, slovenskom kolegi Ceraru i europskom Junkeru štio su u dogovoru uspjeli da na granicama Hrvatske nema velikih kolona, te je i to pridonijelo velikom turističkom rezultatu ove godine.

Pomoglo je, podsjetio je Plenković, i što je uz donošenje Zakona o izvanrednoj upravi izbjegnut stečaj velikih kompanija i negativni domino efekt slučaja Agrokor na turizam i druge sektore, te su distrubuteri iz sustava koncerna Agrokor i mali OPG-ovi mogli neometano odraditi sezonu i opskrbiti turizam svim potrebnim.

„Čovjek je ključ uspjeha i mjerama aktivne politike zapošljavanja Vlada će pomoći dodatnom usavršavanju i da se umanji problem nedostatka radnika iduće godine, jer turizam je svima važan i pomaže prepoznavanju Hrvatske“, istaknuo je premijer.

Zahvalio je na kraju i vatrogascima i građanima i svima koji su pomagali u gašenju požara i drugim nepogodama tijekom turističke sezone.

Niki Buliću hrvatska turistička nagrada za životno djelo

Među završnih desetak nagrada koje su dodijeljene završne večeri DHT-a, dvije su privukle veću pažnju publike i sektora, pa i izazvale najveći pljesak, a to su hrvatske turističke nagrade Anton Štifanić za životno djelo Niki Buliću i godišnja nagrada Anti Mrvici.

Bulić je te nagrade i uveo u sektor, u kojemu je radio cijeli radni vijek, kao zastupnik touroperatora, potom kao dugogodišnji direktor Glavnog ureda HTZ-a, a prije i kao ministar turizma te saborski zastupnik.

Točno prije 25 godina Bulić je i osnovao HTZ odnosno sustav turističkih zajednica, sudjelovao je u izradi svih još važećih turističkih zakona, a iz HTZ-a je otišao u vrijeme ministra Veljka Ostojića, pod, kako je rečeno, ne baš ugodnim okolnostima, nakon čega je radio u Gradskom vijeću u Dubrovniku, gdje i danas živi i radi.

Prilikom preuzimanja nagrade Bulić je kazao: „Kako je dobro vidjeti vas opet nakon pet godina. Hvala svima koji su odlučili dati mi nagradu za nešto što mi je obilježilo veliki dio života“, rekao je.

Ante Mrvica, inače doktor znanosti i pomorac, samo se kratko zahvalio, uz film o njegovom dugogodišnjem radu u splitskoj Trajektnoj luci. Javnosti je postao poznat po izvještajima o redu plovidbe trajekata i gužvama u lukama, pogotovo splitskoj gdje je radio u Jadroliniji, a od ove je godine u mirovini i predaje na nekoliko fakulteta.

Od ostalih nagrada koje su dodijeljene u završnici su Marini Frapa za marinu godine, Kneževoj palači Zadar za kulturno-turističku atrakciju godine, a Špancirfestu za turistički događaj godine.

Inovacija godine u turizmu je Maistrin Family hotel Amarin u Rovinju, a Maistrin hotel Monte Mulini je i hotel godine, dok je kamp godine Valamarova Lanterna u Poreču.

Restoran godine je Ville Ariston u Opatiji, a pulski Uniline turistička agencija godine.

DHT su u Malom Lošinju u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) 25. i 26. listopada okupili više od 1.500 domaćih i stranih sudionika, među kojima su uz turističke djelatnike na završnoj svečanosti uz premijera i ministra turizma Garija Cappellija bili i potpredsjednik vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Gabrijela Žalac, slovenski ministar gospodarstva i tehnolgije Zdravko Počivalšek, direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, kao i brojni državni tajnici, pomoćnici ministara, župani, gradonačelnici i drugi.

Komentiraj