Dan državnosti RH uz koncert proslavljen u Švicarskoj

U Wasserkirche u Zürichu u subotu, 27. svibnja 2023. godine održana je svečana proslava Dana državnosti Republike Hrvatske uz predstavljanje programa 53. Varaždinskih baroknih večeri, čija je zemlja partner ove godine Švicarska.

Pozdravljajući brojne okupljene u “Crkvi na vodi“ veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji dr. sc. Andrea Bekić čestitala je Dan državnosti koji se slavi 30. svibnja i zahvalila Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu te Koncertnom uredu Varaždin što je upravo uz obilježavanje važnog datuma u hrvatskoj povijesti predstavljeno i partnerstvo baroknog festivala i Švicarske u ovoj festivalskoj godini.

Generalni konzul u Zürichu Slobodan Mikac pozvao je okupljene pripadnike diplomatskog zbora, kao i brojne uglednike iz društvenog i političkog života Züricha da posjete Varaždin i njegov dugogodišnji barokni festival koji će se održati od 22. rujna do 4. listopada 2023. godine.

“Varaždin je prekrasan u bilo koje doba godine, ali u jesen upravo zahvaljujući Varaždinskim baroknim večerima ima poseban šarm i prava je privilegija što će zahvaljujući ovogodišnjem partnerstvu publika u Varaždinu imati prigodu upoznati najbolje švicarske interprete barokne glazbe, kao i vrhunske hrvatske glazbenike i uživati u njihovim, siguran sam, iznimnim nastupima u varaždinskim crkvama i predivnim prostorima“, istaknuo je konzul Mikac.

Proslavi Dana državnosti i predstavljanju programa baroknog festivala nazočio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je poručio: “Počašćeni smo dobrodošlicom ovdje u Zürichu, kao i zainteresiranošću ljubitelja glazbe za naše Varaždinske barokne večeri koje su odavno prerasle granice našeg Varaždina i postale jedan od najpoznatijih europskih festivala rane glazbe. Drago nam je i što smo ovdje imali prigodu sresti predstavnike naših partnerskih gradova-švicarskog Schauffhausena i njemačkog Ravensburga s kojima pripremamo nove projekte“.

Na svečanom koncertu u Wasserkirche čije je održavanje pomoglo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske nastupili su članovi ansambla Camerata Garestin (Ivana i Krešimir Lazar, Berislav Puškarić i Krešimir Has) koji su predstavili djela hrvatskih baroknih skladatelja i oduševili publiku, pruživši joj priliku da po prvi put posluša djela iz hrvatske barokne glazbene ostavštine.

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner