Obilježen Dan antifašističke borbe u Brezovici, državni vrh nije došao

U subotu se u šumi Brezovici kod Siska tradicionalno obilježava Dan antifašističke borbe. Svečano obilježavanje organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko- moslavačka županija.

Na proslavu su stigli Zoran Milanović, Stjepan Mesić, Milan Bandić, bivši predsjednik Ivo Josipović, Dražen Bošnjaković, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Davor Bernardić, Radimir Čačić i mnogi drugi…

22.06.2019., Sisak – U organizaciji Saveza antifasistickih boraca i antifasista Republike Hrvatske, Sisacko-moslavacke zupanije i Grada Siska, u sumi Brezovica proslavljen je Dan antifasisticke borbe, u znak sjecanja na dan kada je 1941. u sumi Brezovica osnovan Prvi sisacki partizanski odred. Zoran Milanovic, Stipe Mesic, Davor Bernardic, Kristina Ikic Banicek Photo: Borna Filic/PIXSELL

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, prenosi Večernji, komentirala je nedolazak predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je ustvrdio da nije dobio pozivnicu.

“Isprike predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nije dobio poziv i da stoga neće doći isto je kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo. A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i sl. Vjerujem da će na sljedećim izborima građani znati prepoznati snage dobra naspram ovih snaga koje zatvaraju oči nad galopirajućem fašizmu koji raste.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je istaknuo: “To prebrojavanje tko je stigao, tko nije, nema puno smisla. Ja dolazim u ime premijera, institucije Vlade. Što se tiče Ureda predsjednice to ne znam kakva je situacija. Mislim da će biti dosta ljudi, puno se ljudi skupilo”.

U svom je govoru, prenosi N1, rekao kako je Hrvatska dala velik doprinos u borbi protiv fašizma. “Važno je reći, Hrvatska kao država svoj stav prema antifašizmu iskazala je Ustavom. Demokratska smo država i imamo pravo na različitost mišljenja i nećemo zbog toga završiti iza rešetaka. Antifašizam je u korjenima hravtske države i to treba njegovati. To naše nove generacije koje dolaze moraju znati. Nahrupilo je jedno veliko zlo tih devedestih godina i pokazali smo da čuvamo svoj dom i vrijednosti. I Franjo Tuđman, antifašist i Janko Bobetko, bili su antifašisti i dali su ogroman doprinos za ovu zemlju”.

Okupljeni su povremeno zvižducima i povicima reagirali na govor ministra Bošnjakovića. Posebno se to odnosilo na dio u kojem je govorio o uspjesima Vlade. Bošnjakobić je na zvižduke i povike pozvao okupljene na zajedništvo.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) novinarima je rekao da ne misli da su stigli svi koji su trebali biti na obilježavanju Dana antifašističke borbe. “Međutim, ovdje su oni koji su htjeli i mogli biti. Oni koji nisu vjerojatno imaju svoje razloge”, rekao je Habulin.

Na pitanje novinara hoće li se ispričati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji tvrdi da nije dobio poziv za obilježavanje u šumi Brezovica. “Nemam što reći, mi smo uputili poziv”, rekao je Habulin.

22.06.2019., Sisak – U organizaciji Saveza antifasistickih boraca i antifasista Republike Hrvatske, Sisacko-moslavacke zupanije i Grada Siska, u sumi Brezovica proslavljen je Dan antifasisticke borbe, u znak sjecanja na dan kada je 1941. u sumi Brezovica osnovan Prvi sisacki partizanski odred. Predsjednik Saveza antifasistickih boraca i antifasista Republike Hrvatske Franjo Habulin. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Pojasnio je da su pozive svima slali još prije desetak dana, a predsjedniku Sabora su ga ponovo slali u petak, nakon što su čuli da ga nije dobio. “Jučer smo uputili tri maila u kojem smo tražili da nam se javi dolazi li izaslanik i tko je to. Šefica protokola je u 12:30 rekla da još uvijek nemaju izaslanika. Negdje iza 13 sati je rečeno da predsjednik Hrvatskog sabora nije primio poziv”, rekao je Habulin.

Na pitanje je li mu drago što je došao Milanović, Habulin je rekao da mu je drago što su došli svi koji su tu htjeli biti. “Zoran Milanović je dobrodošao kao i svi ostali”, rekao je Habulin.

Ovaj dan posvećen je sjećanju na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. koji je ujedno bio i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi, koja je označila i početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.

“Deseti put sam ovdje i drago mi je, nisam bio nekoliko godina. 1941. su ovdje bili naši dečki i cure, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život. Kalendar je takav, na neki način se potrefilo i drago mi je da sam ovdje nakon nekoliko godina. Predsjednica? Pa ona nije nikad ni dolazila ovdje. Ipak je? Možda griješim. Ne znam zašto danas nije ovdje”, istaknuo je predsjednički kandidat Zoran Milanović.

22.06.2019., Sisak – U organizaciji Saveza antifasistickih boraca i antifasista Republike Hrvatske, Sisacko-moslavacke zupanije i Grada Siska, u sumi Brezovica proslavljen je Dan antifasisticke borbe, u znak sjecanja na dan kada je 1941. u sumi Brezovica osnovan Prvi sisacki partizanski odred. Zoran Milanovic Photo: Borna Filic/PIXSELL

Dan antifašističke borbe, prema povjesničarima, predstavlja kontinuitet s komemorativnom politikom socijalističkog režima, ali je i novi “nacionalizirani” praznik na čiju je afirmaciju presudno utjecao predsjednik Franjo Tuđman sa svojim odnosom prema Drugom svjetskom ratu.

Invazija Sila osovine na Sovjetski Savez 22. lipnja poslužila je kao iskra za formiranje prve partizanske jedinice u Hrvatskoj, u šumi blizu Siska. Ta jedinica, sastavljena uglavnom od Hrvata, koju su vodili Vladimir Janjić – Capo i Marijan Cvetković, sabotirala je važnu željezničku prugu u blizini, što je prvi čin oružanog otpora u Hrvatskoj.

Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. dan je proglašen državnim praznikom čime je službeno izražena povezanost Hrvatske ne samo s pobjedničkom koalicijom 1941.-1945., nego i s dostignućima Europe i svijeta na tekovinama pobjede nad fašizmom, ističe se na mrežnim stranicama SABH-a.

Komentiraj