Damir Trut objasnio što je sve od danas dopušteno

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut u srijedu je za emisiju HTV-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’ komentirao popuštanje epidemioloških mjera, odnosno rad u zatvorenom prostoru kafićima i OPG-ovima.

“OPG-ovi su bili problematični zato što ih je veliki broj i bilo ih je vrlo teško kontrolirati što rad i na koji način pa ih je bilo jednostavnije u jednom trenutku staviti pod nadzor”, rekao je Trut i istaknuo da se kontrole provode stalno.

Svakog dana, kaže, više je od dvije tisuće nadzora inspektora, inspektora civilne zaštite, inspektora državnog inspektorata i policije. Oni obilaze objekte, pregledavaju stanje, upozoravaju, a ako treba dolazi i do kažnjavanja.

Trut je naglasio da i u kockarnicama sada mogu raditi i ugostiteljski dijelovi kockarnica pod uvjetima i mjerama koji su propisani. “Noćni klubovi koji su u zatvorenom kao i svi drugi ugostiteljski objekti mogu raditi do 24 sata i u zatvorenom, raditi sve aktivnosti koje oni sve rade, a noćni klubovi na otvorenom oni mogu raditi i duže, ali uz Covid potvrde”, objasnio je.

Konferencije su dosad bile ograničene na sto sudionika, a sada ih može biti i više uz Covid potvrde. “Novina je da primjerice prezentacija ili manji sajam nekih proizvoda sada dopušteno, uz mjere propisane od HZJZ-a”, naglasio je.

Dosad je bila dopuštena izvedba samo profesionalnih kulturnih manifestacija, primjerice u kazalištima ili glazbenim događanjima. Sada je, naveo je Trut, dopušteno izvođenje i amaterskim društvima što se tiče kazališta ili glazbenih događanja no sudionici moraju imati Covid potvrdu.

Što se tiče vjerskih događaja i misa, i dalje se preporučuje da to bude online preko elektronskih kanala, TV i radio. Onima koji žele doći u crkvu na misu, kaže Trut, i dalje se moraju pridržavati propisanih mjera.

Komentiraj