EPA

Damask će odgovoriti na samoubilačke napade u Homsu

Napad u Homsu jasna je poruka terorista, rekla je u subotu vlada predsjednika Bašara al Asada i obećala odgovor na taj atentat sirijskog ogranka Al-Kaide, a Ujedinjeni narodi, koji pokušavaju u Ženevi pokrenuti mirovne pregovore o Siriji, ocijenili su da napadači žele omesti mirovni proces.

“Teroristički napadi na Homs jasna su poruka Ženevi. Poruka je primljena i taj zločin neće ostati nekažnjen”, rekao je Bašar al-Džafari, voditelj izaslanstva sirijskog režima u Ženevi.

Nešto ranije posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura ocijenio da je svrha napada u Homsu omesti mirovne pregovore.

“Svaki put kada pregovaramo netko pokušava omesti taj proces. To smo očekivali”, rekao je de Mistura.

Nekoliko bombaša samoubojica izazvalo je eksplozije u subotu kod dva sjedišta službi sigurnosti u Homsu i pritom ubilo 42 osobe, naveli su izvori.

Mukotrpni pregovori između predstavnika sirisjkog režima i oporbe usmjereni su na pronalaženje rješenja sukoba u Siriji u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni u posljednjih šest godina.

Prema informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava SOHR) bilo je najmanje šest napadača od kojih je nekoliko aktiviralo eksploziv kad su se približili sjedištima državne sigurnosti i vojnih obavještajnih službi. Među poginulima je i zapovjednik vojnoobavještajne službe u Homsu Hasan Dabul. Za većinu napada na Homs zadnjih nekoliko godina odgovornost je preuzimala Islamska država. Homs je pod vladinom kontrolom osim jedne opkoljene četvrti koju drže umjereni pobunjenici.

Dan ranije je nedaleko od Al-Baba Islamska država (IS) izvela samoubilački napad u kojem je poginulo 50 ljudi, 34 civila i 17 pobunjenika. Al-Bab je bilo uporišta IS-a na sjeveru zemlje koje su zauzeli pobunjenici koji uživaju potporu Turske.

Prekid vatre zaključen u prosincu pod pokroviteljstvom Rusije, kao saveznice Damaska, i Turske, saveznice umjerenih pobunjenika, trebao bi se odnositi i na snage režima i snage oporbe.

I dok stanje na terenu govori o nastavku sukoba i kaosu, UN u Ženevi pokušava pokrenuti četvrti krug pregovora između Damaska i oporbe, nakon tri neuspjela pokušaja 2016. Trećeg dana novog mirovnog procesa još nema nikakve podrobnije rasprave s UN-om, a još manje rasprave između dviju strana.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura se u petak sastajao s predstavnicima režima i oporbe, a razgovore nastavlja tijekom vikenda, no još niti jedno proceduralno pitanje nije riješeno.

Na posljednjim razgovorima u Ženevi prije deset mjeseci De Mistura je morao ići od jedne do druge strane koje se nikada nisu sastale u istoj prostoriji.

Pregovori su napredovali jako sporo i na kraju su suspendirani kada je rat eskalirao.

Komentiraj