Svijet
Decoration icon

EU

DALJNJE POGORŠANJE ODNOSA: Moskva traži da SAD odustane od raketnog štita u Europi

Autor:

Getty Images

Rusija je u petak pozvala Sjedinjene Države da odustanu od planova o postavljanju dijelova sustava obrane od projektila u Europi, nakon što je Iran postigao sporazum sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu.

Moskva se protivi tom planu postavljanja štita protiv projektila u Europi, koji vidi kao prijetnju svojoj sigurnosti, te je najavila da će poduzeti mjere odmazde ako se plan provede. Washington je Moskvi višekratno ponovio da je sustav osmišljen kao obrana od “odmetnutih” država poput Irana, te da nije uperen protiv Rusije.

 

 

  • Najnovija eskalacija sukoba oko sustava obrane od projektila u Europi dodatno će pogoršati odnose između Washingtona i Moskve

 

Otkad je u srpnju potpisan sporazum prema kojemu se Teheran obvezao na ograničavanje svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija, Moskva je pojačala svoju retoriku protiv sustava obrane od projektila.

“Ne vidimo nijedan razlog da se nastavi s ti programom, a pogotovo s ubrzanim ritmom i s očitim ciljem protiv ruskog nuklearnog potencijala”, rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Sergej Ribakov.

Najnovija eskalacija sukoba oko sustava obrane od projektila u Europi dodatno će pogoršati odnose između Washingtona i Moskve, koji su zbog sukoba u Ukrajini ionako na najnižoj točki od kraja Hladnog rata.

OZNAKE: EU, raketni štit, Rusija, SAD

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)