Dalijeve slike odgovarale su njegovom ekscentričnom karakteru i ekstravagantnom načinu života

Jedan od najpoznatijih slikara nadrealizma, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí poznatiji pod imenom Salvador Dalí rođen je u proljeće 1904. godine, a umro je 23. siječnja 1989. godine. Španjolski umjetnik rođen je u Figuerasu, a u Španjolskoj je ostao zapamćen po bizarnim i snažnim slikama koje su išle ruku pod ruku s njegovim ekscentričnim karakterom i ekstravagantnim načinom života.

Stvaralaštvo Salvadora Dalija nije bilo usredotočeno i izraženo samo u jednom umjetničkom pravcu već se okušao u nekoliko njih. Naime, njegovo stvaralaštvo obilježio je i pokret pod nazivom dadaizam, dok su sva njegova djela oslikana pod utjecajem simbolizma. Gotovo sva djela imaju određeno simbolično značenje ili simbolički element u njima pa su tako najčešći simboli upravo otopljeni satovi, jaje, slonovi i slično.

Godine 1929. upoznaje svoju buduću suprugu, rusku imigranticu Elenu Ivanovnu Dijakovnu poznatiju pod imenom Gala, koja je bila jedanaest godina starija od njega. Dali je od samoga početka bio očaran svojom budućom muzom jer je izgledala kao utjelovljenje njegovih dječačkih snova i ženskog lika koji je prikazivao na svojim slikama. Zajedno su proveli pedeset i tri godine tijekom kojih je Gala bila vječna inspiracija ovog španjolskog umjetnika. Sedam godina nakon njezine smrti, umire i Salvador Dali u svojem rodnom gradu. Svoja djela i bogatstvo oporučno ostavlja Španjolskoj.

Komentiraj