DALIJA OREŠKOVIĆ “Tu se ne radi o taktici, nego o čistom Plenkovićevom bezobrazluku”

Predsjednica stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, gostovala je u Newsroomu televizije N1 i komentirala postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra Davora Božinovića, te bivših ministara Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kuščevića, a koji je vezan za njihov put u Helsinki.

Orešković je rekla da je ovaj slučaj “strahovito podsjeća na putovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD početkom siječnja 2017. godine”.

“Tad je opetovano odbijala dostaviti dokumentaciju koja bi pokazala da se radi o službenom posjetu, kako je tvrdila. Nakon toga se slično počeo ponašati i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, koji je odbijao dostaviti putne naloge vezano uz šezdesetak putovanja u Rim i bojim se da će ovaj predmet putovanja u Helsinki bit obustavljen”, rekla je Orešković.

Komentirala je ponašanje Plenkovića, koji inzistira na tome da su očitovanja njega i ministara dovoljna da Povjerenstvo zaključi da nije postojao sukob interesa.

“Tu se ne radi o taktici, nego o čistom bezobrazluku i degradiranju državnih tijela. Dajem punu podršku Povjerenstvu, koje je ovdje u potpunosti u pravu, oni su bili dužni pokrenuti ovaj postupak. Druga je poruka samom premijeru, a to je da on ne čuje to da on i njemu slični dužnosnici, koji skrivaju dokumentaciju, ne zaslužuju voditi nijednu državu, a pogotovo ne onu koja je članica Europske unije”, rekla je Orešković.

“Pa kakve su nam to moralne vertikale?”, rekla je na ponašanje dužnosnika.

Istaknula je da su ministri, i svi koji su bili u zrakoplovu na putu za Helsinki, tamo mogli ići ili za potrebe države ili za potrebe stranke, kao i to da se jedno s drugim ne može miješati. “Čim se pojavljuje to dvoje, znači da im je taj put bio u privatnom interesu”, rekla je Orešković.

“Mi imamo jasna i transparentna pravila, ona su definirana u Ustavu. To su pravila koja definiraju da su građani ti koji imaju pravo tražiti od dužnosnika i vlasti da im polažu račun o svom radu. Imamo i Povjerenstvo”, rekla je Orešković, dodavši da se otpočetka, kad se radi o putovanjima dužnosnika, išlo iskrivljenom praksom, podsjetivši na različita putovanja na važne utakmice, na kojima su se nalazili i “oni kojima je tu mjesto i oni kojima nije”.

“Osnovni je problem taj što se koncept sukoba interesa krivo interpretira i što kompletan sustav više štiti vlast od onoga što rade tijela kao Povjerenstvo. Osnovni problem je taj da oni uopće ne vide da tu postoji problem, navikli su se da biti na poziciji znači imati niz vidljivih i nevidljivih beneficija”, rekla je Orešković.

Dodala je da je Povjerenstvo trebalo teže kvalificirati slučaj, kako bi se mogla izreći sankcija. “Naravno da ima prostora za sumnju. HDZ uporno privatizira državne institucije i, ono što je najtužnija poruka, HDZ ne poštuje druga državna tijela. Meni je bolno gledati samu činjenicu da Povjerenstvo nekoliko mjeseci mora moljakati Vladu da se dostavi dokument koji je po nekoliko propisa javan dokument i javnost ima pravo znati i biti upoznata s ponašanjem dužnosnika koje je u vezi s obnašanjem njihove dužnosti”, rekla je Orešković.

“Još žalosnije je da mi s osnaživanjem institucija ne idemo unaprijed, nego unazad”, dodala je.

Komentiraj