DALIJA OREŠKOVIĆ “Šeparović sprječava donošenje odluka o sukobima interesa Plenkovića”

Dalija Orešković se osvrnula na sagu o sprječavanju donošenja odluka o sukobu interesa Andreja Plenkovića i aktivnostima dionika javnog prostora u tom pogledu poput Miroslava Šeparovića, Tomislava Karamarka, Đure Sesse i dr.

“Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović do daljnjega zapravo sprječava donošenje odluka o sukobima interesa Andreja Plenkovića i co.

Kada većina stručne javnosti ospori prijedlog predsjednika Ustavnog suda o izboru predsjednika i članova Povjerenstva, treba se zapitati kakvog mi to predsjednika Ustavnog suda imamo i čije interese on promiče i štiti.

Odlukom u predmetu Tomislava Karamarka, de facto se pokušava blokirati daljnje postupanje Povjerenstva u pravno i politički bitnim predmetima u kojima se preispituje sukob interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Stoga smatram da bit te odluke Ustavnog suda nije u zaštiti ustavnih prava Tomsilava Karamarka, koliko u zaštiti Andreja Plenkovića, njegove vlasti te čitave političke kaste koja je postala sinonim za sukobe interesa, korupciju i klijentelizam.

U svom intervjuu, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović navodi da ne zna odakle se pojavila priča da se usvajanjem ustavne tužbe Tomislava Karamarka pomaže Andreju Plenkoviću, iako pritom i sam potvrđuje da je tome tako, valjda podcjenjujući razinu do koje mediji i zainteresirana javnost poznaju ovu materiju. Naime, predsjednik Ustavnog suda javno i otvoreno kaže kako do novih odluka upravnih sudova u slučaju Tomislava Karamarka, Povjerenstvo ne može biti sigurno u opseg svojih ovlasti, a posljedice odluka Povjerenstva mogu biti po dužnosnika velike.

Time je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dao uputu Povjerenstvu da do daljnjeg, ne donosi odluke na temelju članka 2. koji propisuje što se smatra sukobom interesa, niti na temelju članka 5. koji propisuje etička načela djelovanja. Dakle upravno na temelju onih odredbi na kojima se temelji, ili se trebala temeljiti odluka protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u čak dva predmeta.

Vrijeme će pokazati jesu li točna moja upozorenja da je na žalost, nakon niza pokušaja rušenja Povjerenstva putem izmjena Zakona, a potom putem pritisaka svih vrsta, ipak uspjela političko – pravna eutanazija Povjerenstva. Odluke koje javnost ionako već predugo iščekuje, neće biti donijete niti tijekom ljeta, niti će ih donijeti jesen. S još većim žaljenjem zaključujem kako je novi saziv, na ovako oslabljeni položaj, djelomično i sam pristao.

Proaktivnim pozivanjem na mjerodavno pravo, kao i na ranije potvrđivana tumačenja upravnih sudova, ranije obrazloženje Ustavnog suda o granicama ovlasti Povjerenstva, pozivanjem na suštinu nove Strategije suzbijanja korupcije i pravnim znanjem kojeg izučavaju međunarodna antikorupcijska tijela, Povjerenstvo bi se moralo izložiti i potruditi da obrani svoje.

Slažem se sa konstatacijom Miroslava Šeparovića da je u državi vladavine prava nezamislivo da se odluke Ustavnog suda ne bi poštovale, jer bi to vodilo u kaos. No problem je u tome što u Hrvatskoj kada su u pitanju osobni interesi moćnih političkih struktura, te vladavine prava jednostavno nema, ponekad upravo zbog pravnog i vrijednosnog kaosa kojeg stvara sam Ustavni sud.”, napisala je Dalija Orešković na facebooku.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović do daljnjega zapravo sprječava donošenje odluka o sukobima interesa Andreja…

Posted by Dalija Orešković – START on Monday, July 22, 2019

Komentiraj