Dalija Orešković: “Politika je izobličila sustav”

Zastupnica Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) ustvrdila je u četvrtak kako je u Hrvatskom saboru politika izobličila sustav, jer ne postoji volja da se stvari mijenjaju, rekavši da daje podršku progresivnim snagama na lokalnim izborima koje to i takvu vlast žele promijeniti.

U raspravi slobodnim govorima u Saboru Orešković je također ustvrdila kako postoji ukorijenjenost koruptivnih struktura vlasti okrenutih sebi, a ne potrebama građana te da je uspostavljen sustav osmišljen u korist velikih političkih stranaka. To je glavni razlog iseljavanja građana i demografskog sloma, rekla je, založivši se za reformu lokalne samouprave. Orešković tvrdi da ‘nedostaje svijesti birača’ o vlastitoj snazi i da je svaka vlast smjenjiva.

Marija Selak Raspudić (klub Mosta) zatražila je revidiranje epidemioloških mjera i u Hrvatskom saboru te da se zastupnicima omogući aktivnije sudjelovanje u raspravi, a ne da ih se, kaže, stalno opominje kao “zločestu djecu”. Sabor bi trebao biti mjesto argumentirane i kvalitetne rasprave, trebamo smanjiti fotelje, biti više na korist građanima, poručila je.

Po njezinom mišljenju saborski odbori trebaju zauzimati stajališta i davati prijedloge, a da bi njihovi predsjednici na plenarnoj sjednici Sabora trebali aktivno zastupati stajališta odbora. Selak Raspudić kaže i kako Vlada i ministarstva ne odgovaraju na zastupnička pitanja ili to čini sa velikim zakašnjenjem.

Kako zastupnici mogu raditi svoj posao bez informacija koje im se uskraćuju, upitala je dodavši kako ministri često ne dolaze u Sabor braniti zakonske prijedloge ili odlaze usred rasprave.

“Demografski slom Hrvatske”

Marijan Pavliček (klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je da je Hrvatska ‘demografski slomljena’, i da je to poraz svih nas, a osobito vladajućih. “Slavonija je izgubila 300.000 stanovnika, a da ni dan danas nemamo  strategiju demografske obnove. Potrebne su svekolike reforme, među kojima i  sustava lokalne samouprave koji je neodrživ”, rekao je Pavliček, dodavši da općine koje nisu samoodržive nemaju svrhu postojanja. Izrazio je nadu u donošenje modela koji će omogućiti ravnomjerni razvoj Hrvatske

Zdravka Bušić (klub HDZ-a) podsjetila je na veliku pomoć iseljenih Hrvata koji su oduvijek pomagali domovini kada joj je bilo najteže, u doba stvaranja samostalne hrvatske države i Domovinskog rata pa tako i potresom pogođenih područja.

Vesna Nađ (klub SDP-a) založila se za kvalitetnije i trasnparentije reguliranje lobiranja predloživši da Ministarstvo pravosuđa izradi zakonski prijedlog i uputi ga u javnu raspravu. Lobiranje u Hrvatskoj odmah asocira na korupciju i nalazi se u sivoj zoni, budući nije pravno regulirano, upozorila je.

Komentiraj