DALIJA OREŠKOVIĆ: “Novi slučaj sukoba interesa kakvom se čak niti od članova HDZ-a nismo mogli nadati”

Predsjednička kandidatkinja i bivše predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u subotu je na društvenoj mreži Facebook objavila kako su, ukoliko su informacija objavljene u medijima točne, članovi Predsjedništva Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a Gordan Jandroković, Milijan Brkić i Željko Reiner bili su u sukobu interesa kada su omogućili EPP-u korištenje sabornice Hrvatskog sabora za održavanje EPP-ove Političke skupštine.

Njenu objavu Vam prenosimo u cijelosti:

“Polazeći od činjenice da Hrvatski sabor nije donio autonomnu odluku da sve svoje prostorije i dvorane, pa tako i samu sabornicu u kojoj se održavaju plenarne sjednice stavi na raspolaganje za komercijalu uporabu, i to nakon eventualnog zaključka da opravdanje za takvu odluku proizlazi iz nekih novih političkih ili poslovnih okolnosti, već je odluku da se EPP-u iznajmi samo srce hrvatskog parlamenta donijelo Predsjedništvo Hrvatskog sabora, a ne Hrvatski sabor u cjelini, i to na zahtjev EPP-a. S obzirom da se sabornica nikada ranije nije iznajmljivala za judine škude, niti se ikada takva inicijativa pojavila u političkom dijalogu našeg parlamenta, zaključujem da su članovi HDZ-a koji su sudjelovali u donošenju ove odluke bili u sukobu interesa, stavljajući privatni interes HDZ-a i EPP-a iznad javnog interesa zaštite digniteta Hrvatskog sabora. Odluka o davanju sabornice u najam donijeta je u privatnom interesu političke grupacije kojoj HDZ pripada, pa time i u privatnom interesu samog HDZ-a, a ne u javnom interesu RH i njezinih građana.

Minimum demokratskog standarda predstavljalo bi izuzimanje članova HDZ-a iz donošenja ove odluke, neovisno o tome što u EPP-u nisu članovi oni kao fizičke osobe, već HDZ kao politička stranka. Interesna povezanost ovdje nedvojbeno postoji, iako se ostvaruje putem pravnih osoba. Postavlja se i pitanje po kojim je to kriterijima Predsjedništvo Hrvatskog sabora utvrdilo cijenu po kojoj će se sabornica izdati. U svakom slučaju, zbog interesne povezanosti ne može se smatrati da su u tom odlučivanju bili nepristrani.

Pored svih onih prigovora koje su do sada istaknuli predstavnici oporbe, dodajem da ovdje nema dvojbe da se radi o novom slučaju sukoba interesa kakvome se čak niti od članova HDZ-a nismo mogli nadati. U vlastiti vazalni odnos prema EPP-u uvukli su temeljnu državnu instituciju. Čestitam”, napisala je Orešković.

Komentiraj