Dalija Orešković komentirala slučaj Tomašević: “Ovo je blamaža i sramota Povjerenstva”

Saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković u srijedu je komentirala pokretanje postupka Povjerenstva za sukob interesa protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja predsjednika i članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga.

Dalija Orešković poručila je da imamo dva različita zakona koja propisuju različita djelovanja po tom pitanju. “Povjerenstvo je 2013. zauzelo nedvosmisleno tumačenje da u slučaju kolizije dva pravna zakona iste pravne težine prednost ima onaj zakon koji je kasnije donesen, to je u ovom slučaju bio Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi pa se njemu dala prednost. I takvo stajalište bilo je primjenjivano od 2013. do danas, kroz dva ciklusa lokalnih izbora, kroz sve predmete”, rekla je bivša predsjednica Povjerenstva za oldučivanje o sukobu interesa i dodala da se sada nakon svih tih silnih godina dogodilo da je Povjerenstvo nakon prvog kruga lokalnih izbora 2017. donijelo uputu kojom za 180 stupnjeva zauzima potpuno drugačiji stav.

Ističe da je sporni članak 15 sada osnova za pokretanje postupka protiv Tomaševića po službenoj dužnosti. Podsjetila je da je Povjerenstvo 2017. godine od Vlade i Ministarstva pravosuđa tražilo da se spomenuti članak briše iz zakona. “Takav stav bivšeg saziva Povjerenstva prihvatio je i novi saziv Povjerenstva. 25. svibnja su donijeli novo tumačenje, a pet dana kasnije upućuje Saboru izvješće Saboru za prošlu godinu u kojem ponovno ostaje kod svog stava da se članak 15. mora brisati iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Sve ovo upućuje na moju sumnju da je Povjerenstvo postalo igračka u rukama vladajućih”, rekla je Dalija Orešković.

Poručila je da, prihvati li se novo tumačenje, moglo doći do blokade i usporavanja upravljanja u svih 576 lokalnih jedinica i do sprječavanja promjena. “Ovakvu blamažu i sramotu u radu Povjerenstva nisam očekivala”, rekla je Dalija Orešković novinarima i zaključila da ne brani Tomaševića nego zakon i pravnu sigurnost.

Komentiraj