DALIJA OREŠKOVIĆ: “Dosta je bilo vođenja države iz birtija i kafića”

Dosta je bilo vođenja države iz kafića, birtija i restorana, poručila je s N1 televizije novoizabrana saborska zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković, koja je danas odbila doći na u Sabor na sastanak koji je sazvao HDZ-ov Branko Bačić, kako bi se stranke dogovorile o podjeli saborskih tijela.

“Osobno me nije pozvao gospodin Bačić nego netko u njegovo ime koga ne poznajem. Zatražila sam da se u e-mail dopisu objasni svrha i tematika”, rekla je, a na primjedbu gospodina Bačića “da nam treba malo skromnosti i poniznosti”, uzvratila je da njoj “poniznosti ne nedostaje”, ali je “Saboru potrebna institucionalna kultura i pridržavanje propisanih pravila i reda”.

“Ponadala sam se da ćemo mijenjati praksu i Hrvatskom saboru vratiti ugled. Čini mi se da su svi skloni na poziv najjače parlamentarne stranke postupati u skladu s lošim praksama koje smo naslijedili iz nekih proteklih vremena. Kod nas se sve manje više dogovara ispod stola, netransparentno, na mišiće, međusobnim pogodbama. Sjetimo se samo zakona o Agrokoru”, kazala je Orešković i dodala da se ustoličila “loša praksa da se kompletna država vodi na način da se bitne odluke dogovaraju izvan institucija – u kafićima, birtijama i restoranima, a onda institucije služe samo kao paravan za nešto što je dogovoreno negdje drugdje”.

Nikola Grmoja iz Mosta “neozbiljnim” je nazvao odbijanje Dalije Orešković da dođe na taj sastanak jer, kaže, “riječ je o uobičajenoj parlamentarnoj praksi”. Orešković na to uzvraća kako “Most ništa nije naučio ni nakon svih blamaža i štetnih poteza za hrvatsku političku scenu”. “Taj isti Grmoja i taj isti Most je doveo i stvorio Borg. Oni su bili ti koji su dovodili koga god su se sjetili s ceste i dali im priliku da u ime ove države kreiraju našu budućnost za što nisu imali nikakav legitimitet. Borg je nastao uz amen Bože Petrova koji je za ručicu vodao ljude po ministarstvima.”

“Saborski zastupnici postat ćemo u srijedu. Čemu srljanje?”, pita Orešković. “Ako se bitne odluke budu ponovno donosile ispod stola, rezultat će biti štetan”, poručila je dodajući da želi biti konstruktivna i pred saborskim zastupnicima reći koji odbori je zanimaju.

Komentiraj