DALIJA OREŠKOVIĆ: “Čak je manji problem što je predsjednik državne resurse koristio privatno”

Snažan je dojam da se predsjednik države zaigrao, koristio državne resurse za svoje privatne hirove, izjavila je saborska zastupnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Oreković.

No to je još i manji problem, ocijenila je u razgovoru za N1.”Glavno pitanje je to što je očito ovoga puta, kao što je svojevremeno napravila Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik države postupao suprotno ustavnim odredbama koje kažu da se vanjska politika sukreira. O tome što smo mi kao država tražili u Albaniji, što smo postigli, jesmo li to postigli, očito se prije puta nisu dogovorili predsjednik Republike i predsjednik Vlade i to znači da država u praksi ne funkcionira onako kako je zamišljena u Ustavu”, kazala je.

Istaknula je da se svi moraju pridržavati jednakih pravila te da ako je putne naloge – za koje Milanović tvrdi da ih nije trebao imati – morala imati bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za SAD, onda ih treba imati i Milanović za svoj put u Albaniju.

“Ono što bih voljela da se dogodi jest da Povjerenstvo bude hrabro i odlučno i da se drži svoje misije i svrhe te da otvori i predmet Kolinde Grabar Kitarović i da se ova dva slučaja na istovjetan način riješe i to tako da se pošalje poruke da javnost i građani imaju pravo znati – prije puta gdje se ide, zašto se ide, s kojom svrhom i da nakon puta možemo provjeriti jesu li naši političari koje smo mi platili tu svrhu ispunili”, naglasila je Orešković.

”Meni je žao što je Povjerenstvo u novom sazivu donijelo odluku o nepokretanju postupka prije nego što je tadašnja povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela svoju odluku povodom žalbe Ilka Ćimića, novinara portala Index, kojom se jasno kaže da su putni nalozi predsjednika države javni dokument”, podsjetila je Orešković na svojedobno kontroverzno putovanje Kolinde Grabar-Kitarović u Ameriku. “Prema tome, ako je putni nalog za SAD trebala ima Kolinda Grabar Kitarević, onda je očito i putni nalog trebao imati i Zoran Milanović”, dodala je.

Komentiraj