Dalida, velika umjetnica i ikona svog vremena

Francusko-talijanska pjevačica i glumica egipatskih i talijanskih korijena, rođena je kao Iolanda Cristina Gigliotti u Kairu 1933. godine. Međunarodni uspjeh postigla je tijekom 1950-ih hitovima poput Ciao Bambina. Njen je život bio obilježen glamuroznim nastupima na sceni i velikim tragedijama u privatnom životu, koji su se smjenjivali kao u filmu.

Godine 1964. Dalida za Radio “Europe 1” prati “Tour de France” na svoj način: svake večeri, nakon utrke, znala bi nastupiti u nekom drugom gradu, pred drugom publikom. Na taj je način obišla cijelu Francusku, otpjevavši čak 3000 pjesama. U rujnu iste godine Dalida dobiva svoju prvu Platinastu ploču za prvih deset milijuna prodatih ploča. Godine 1967. joj u domovini njenih predaka Italiji, odaju počast nagradom Oscar na Canzonissimi za najpopularniju pjevačicu. Na Bliskom Istoku i Jugoslaviji Dalida je prava zvijezda: njene se pjesme redovito čuju u programima domaćih radio-stanica, njena je moda i frizura uzor ženama naših gradova, a njeno ime pojam za ljepotu i uspjeh. Stoga nije čudo što su se nerijetko roditelji između 1960. i 1980. odlučivali svojim kćerkama davati upravo Dalidino ime.

U nedjelju 3. svibnja 1987., negdje oko 18 sati, Dalidu pronalaze mrtvu u njenoj kući u Parizu. Policija je priopćila da je velika diva francuske šansone umrla od prekomjerne doze tableta za spavanje. U oproštajnom pismu 54-godišnje Dalide stajala je samo rečenica: “Život mi je postao nepodnošljiv – oprostite mi.”

Komentiraj