DALIĆ “Nisam ni lijevi ni desni, ja sam za Hrvatsku”

HINA/ Damir SENČAR

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić u intervjuu za srpski Blic prokomentirao je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Thompsona, Srbiju i Novaka Đokovića. Komentirajući kako su brojni Srbi navijali za Hrvatsku, Dalić kaže kako je to jedini normalan put. “Moramo gledati kakav je tko čovjek, a ne da li je Srbin ili Hrvat. To je deplasirano. Ne trebamo se vraćati u prošlost, već gledati u budućnost”, poručio je.

Većina Srbije kritizirala je pojavljivanje Marka Perkovića Thompsona na dočeku hrvatskih reprezentativaca. Dalić kaže kako pjesma ‘Lijepa li si’, koja je svojevrsna himna ‘Vatrenih’ nije negativna ni ružna, niti ima političku konotaciju. “Ta pjesma nam uvijek svira u autobusu, ona govori o ljubavi i zajedništvu. Ja nisam ni lijevi ni desni, ja sam za Hrvatsku, za ljubav. Mi smo sportaši, ne bavimo se politikom i ona nas ne zanima. Ne dijelim ljude na Srbe i Hrvate, već na dobre i loše”, istaknuo je Dalić.

HINA/ Siniša KALAJDŽŽIJA

Naglasio je kako je u utakmici Srbije i Brazila navijao upravo za Srbiju i priželjkivao finale Hrvatska – Srbija. “Tako moramo svi razmišljati, to je sasvim normalno”, rekao je hrvatski izbornik i komentirao reprezentaciju Srbije. “Imaju sjajne igrače i individualce, ali neke se stvari moraju poklpiti. Srbiji nedostaje jedinstvo. Mladen Krstajić je to pokušao. Da smo mi izgubili prvu utakmicu ne bismo dogurali do finala, to je takav isti mentalitet. I nama je deset godina nedostajalo to nešto malo. Ključni su odnosi, promijenili smo to i uspjeli”, objasnio je.

HINA/ Damir SENČAR

Ključni trenutak koji je ‘Vatrene’ potaknuo na pohod na vrh bio je, smatra Dalić, prva pobjeda nad Nigerijom. “To nam je dalo snagu i bio je to dokaz da možemo mnogo. Do tada nije bilo ni euforije ni raspoloženja da možemo”, kaže Dalić i dodaje da je srebro s Mundijala definitivno najveći uspjeh hrvatskog nogometa. Svoje igrače nije učio igrati nogomet, to znaju. “Radio sam na atmosferi u ekipi, na druženju, zajedništvu, na dizanju razine momčadi”, objasnio je Dalić tajnu uspjeha.

Upitan ostaje li na klupi Hrvatske, Dalić kaže kako ima ugovor još dvije godine. “Sjest ćemo i odlučiti što je najbolje za sve”, rekao je Dalić i dodao da mu je izazov okušati se kao trener u Europi.

Najbolji srpski tenisač Novak Đoković javno je podržao Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. “Igrači su stalno tražili da gledaju prijenose njegovih mečeva u Wimbledonu. Novaka ne poznajem, ali mu svaka čast. Međusobno smo si davali podršku, i tako uvijek treba biti”, zaključio je Dalić za Blic.

EPA/GERRY PENNY

Komentiraj