HINA/ Daniel KASAP

DALIĆ “Stanje pokazuje da ekonomsko vlasništvo Todorića ne postoji”

Ministrica gospodarstva Martina Dalić u subotu je za Hrvatski radio objasnila zašto je Vlada DORH-u osobrila pet milijuna kuna za istrage u Agrokoru.

“Njihove rezultate očekujemo. Očekujemo i da budu ostvareni na zakonit način i da identificiraju one koji su odgovorni, ukoliko se pokažu i evidentiraju dokazi da je u sustavu bilo nepravilnosti. Ono čemu se kao Vlada protivimo jest bilo kakav i bilo koji politički progon protiv bilo koje osobe u našoj zemlji”, rekla je Dalić.

Dodala je kako će pravo stanje u Agrokoru biti poznato nakon prijave tražbina 10. lipnja te nakon što revizori izrade bilancu za 2016. godinu, te kako će se nakon revizije vidjeti koji je realni odnos imovine i obveza. “Taj odnos ukazat će na realnu vrijednost kompanije što će poslužiti kao temelj namirenja vjerovnika”, kazala je.

Na optužbe da Vlada štiti kriminal u Agrokoru, Dalić je odgovorila: “Ova je Vlada zustavila gospodina Todorića u načinu poslovanja koji je doveo Agrokor pred stečaj. Zaustavili smo ga u zakonitom postupku koji je omogućio da se poslovanje nastavi za vrijeme dok se provodi restrukturiranje”.

“Da su sve Agrokorove kompanije odjednom i naglo otišle u stečaj, kao što je prijetilo, da je Vlada ostala pasivna i da nije stvorila mehanizme i instrumente upravljanja ovim rizicima – bile ugrožene ne samo sadašnje mirovine – bile bi ugrožene i buduće mirovine. Bila bi ugrožena i sama opstojnost hrvatskog gospodarstva s obzirom na veliku rasprostranjenost sustava na cijelom teritoriju države”, rekla je ministrica gospodarstva.

Naglasila je kako je u sudskom registru vlasništvo Agrokora ostalo nepromijenjeno, jer vlasništvo nije moguće oduzeti, ali ga je moguće ograničiti. “Sama promjena formalno-pravnih podataka odgodit će se kada se namire vjerovnici. Ono što je danas sasvim jasno je da će u nagodbi doći do zamijene dugova za vlasništvo. Ako bi se na kraju procesa i u kojem minimalnom iznosu Todorić pojavio kao vlasnik to bi značilo da je zadnja lipa ovog duga u potpunosti naplaćena”, rekla je Dalić zaključujući kako stanje pokazuje da ekonomsko vlasništvo Todorića ne postoji.

Komentiraj