Dalić: “Sosu ne treba osuđivati, poštujem njegovu odluku”

Nakon što je Borna Sosa prihvatio poziv Njemačkog nogometnog saveza da u budućnosti nosi dres Elfa oglasio se i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je za Sportske novosti poručio:

– “Žao mi je što se Borna odlučio igrati za Njemačku, ali podržavam njegovu odluku. Na njemu je bilo da odluči što će napraviti i mi to moramo prihvatiti. Ne treba ga osuđivati. Tako neki govore – zašto za Hrvatsku ne igra Ademi? No, da je bio Ademi ne bi Brozović dobio šansu da bude u prvom planu kad se tek nametao. Nikoga ne treba osuđivati, ni Sosu, niti bilo koga. Sosa nije bio prisiljen, svojom voljom je tako učinio. Poštujem njegovu odluku. Bornu podržavam kao i svakog drugoga da ode nakon što je rekao da neće više igrati za Hrvatsku. Tako se ponašam. Nema negative niti ljutnje, on je tako izabrao i to je to.”

Navodi da je bilo predviđeno da za A vrstu debitira u ožujku u kvalifikacijskom ogledu s Maltom: “Sosa je bio na popisu A reprezentacije za kvalifikacijske utakmice u ožujku, jasno mu je rečeno da će debitirati protiv Malte. Morao je preskočiti Sloveniju i Cipar jer je imao crveni karton i dvije utakmice kazne iz mlade reprezentacije, što se prenosi i na A vrstu. O tome je i s njim, ali i drugim njegovom ljudima razgovarao Ivica Olić. Kazao mu je da će biti s nama, da ga vidimo, a i da se upozna s atmosferom u ekipi. Rekao je: “Super, hvala“. Međutim, nakon toga je Igor Bišćan zamolio da igrači koje on treba budu ustupljeni mladoj reprezentaciji. I meni je bio cilj da ona napravi što bolji rezultat, ne mogu biti sebičan i misliti samo na sebe. Gledao sam da hrvatska mlada reprezentacije napravi povijesni uspjeh, stoga sam kao uvijek ustupio Bišćanu igrače koje je tražio, pa tako i Bornu Sosu koji je trebao igrati protiv Engleske. Bišćan je rekao da mu je ta utakmica važna i da mu je Sosa bitan za taj susret. O tome je Borna odmah bio obaviješten, sve je znao. Ništa se nije događalo, a da Borna ne bi bio informiran. Međutim, na kraju nije došao na utakmicu s Engleskom jer je javio da je ozlijeđen. Bitno je da javnost zna kako smo Sosi konkretno rekli da mu je mjesto u A reprezentaciji i da će igrati s Maltom, ali i zašto je ustupljen mladoj. Nikako ne stoji teza da ga nisam vidio u A reprezentaciji. Što se potom događalo ne znam. Ali kažem, podržavam njegovu odluku. Dok sam god izbornik nikoga neću moliti da igra za hrvatsku reprezentaciju. To je njegova odluka.”

Izbornik je dodao: “Hrvatska je premala da bi se odricala ili na bilo koji način rješavala igrača, no u ovom slučaju nije problem u Hrvatskoj. Mi se Sosi nismo odrekli, nego se on tako odlučio i to moramo poštovati. Kad se netko oprostio od reprezentacije, ja sam ga podržao, kad mi se sada Sosa rekao da prelazi u Njemačku, i njega sam podržao. Čovjek sam odlučuje što će i za koga će igrati, kako je Rakitić umjesto Švicarske odabrao Hrvatsku, tako je Sosa umjesto Hrvatske odabrao Njemačku. Nema tko što prigovoriti ni HNS-u niti meni. Sve smo napravili. Kako je išla procedura sa svima drugima, primjerice s Domagojem Bradarićem, tako i s njim. Ponavljam, nema drame oko toga. Nemojmo praviti fame.”

O rješenjima za lijevu stranu u Vatrenima je rekao: “Ranije smo imali problem što od Roberta Jarnija nismo imali konstantu na lijevom beku, ali u zadnje vrijeme su se pojavili kvalitetni igrači. Imamo Barišića, igrao je Melnjak, imamo Bradarića i Gvardiola, više nemamo problema. Hrvatska ima svijetlu budućnost na lijevom beku. Neću dalje ulaziti u Sosinu odluku. Ne trebamo to shvatiti kao nešto negativno. Samo pozitiva.”, zaključio je za Sportske novosti.

Sosa: “Izabrao sam igrati za Njemačku”

Komentiraj