Ministrica gospodarstva Martina Dalić gostovala je u ponedjeljak u emisiji ‘Poslovni tjedan’, gdje je rekla kako su današnji sastanak u Vladi inicirali dobavljači koncerna Agrokor. Podsjetimo, jutros je u Banskim dvorima zakazan sastanak premijera Andreja Plenkovića s dobavljačima Agrokora, a na sastanku će biti i Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dalić je rekla kako su financijske poteškoće u kojima se Agrokor našao prvenstveno odgovornost uprave. Pozdravila je djelomičan dogovor između vlasnika i banaka te izrazila nadu da će on stabilizirati kompaniju.

“Porezna uprava je slučaju Agrokora postupala kao i prema svakom drugom obvezniku, a tako će i nastaviti”, odgovorila je Dalić na pitanje hoće li Vlada povući tražbinu koja se odnosi na dug od 80 milijuna kuna za PDV.

Ministrica je rekla kako je korak koji su učinile banke, korak u pravom smjeru. “No, važno je da je ovaj primjer s financijskim poteškoćama pokazao koliki mogu biti sistemski rizici velikih kompanija i upravo na tom tragu je naš zakon o sistemski važnim tvrtkama”, rekla je Dalić.

Na kraju je poručila da se nada da taj zakon neće trebati niti jednoj hrvatskoj tvrtki, ali i istaknula kako država mora imati instrument ako financijske teškoće zaprijete nekoj velikoj tvrtki.

Komentiraj