Dalić: Ova kriza neće nestati i tako brzo proći

Bivša potpredsjednica Vlade za gospodarstvo i glavna Plenkovićeva “operativka” u slučaju Agrokor koju je jučer premijer pohvalio kako je spasila 40 tisuća radnih mjesta, gostovala je u RTL Direktu i dala svoj osvrt na hrvatsko gospodarstvo nakon koronavirusa i poručila kako nije bilo govora o njezinom angažmanu na listama HDZ-a.

Kriza neće tako brzo proći ili nestati

“Kriza koja upravo nastaje, ne bih se priklonila mišljenjima da će do biti jako brzo i jako kratko, nešto što će proći za mjesec, dva. Radi se o krizi koja je pogodila cijeli svijet, sve zemlje, to nije financijska kriza i procjene pokazuju da ovaj pad u ovoj godini između devet i 10 posto, očekivanom rastom u idućoj godini neće biti nadoknađen. Tu smo već u 2022., a to tkivo krize, ono nastaje iz različitih smjerova. Ono o čemu se kod nas puno govori, a to je turizam, to je samo dio priče. Drugi dio je izvoz, inudstrija, naši trgovinski partneri Italija, Njemačka, Slovenija, i oni su u krizi, to će se preliti na našu industriju. A sjećamo se da nas je iz duboke recesije izvukao upravo izvoz”, rekla je u emisiji RTL Direkt.

Dio financijskih problema rješavati će se novim zaduživanjima

“Svi mi to razumijemo, ova reakcija fiskalne politike bila je nužna. Šok od pandemije je bio tako velik, došao je iznenada i to je trenutak kad ekonomska politika mora reagirati. Reagirala je naša, reagirale su sve zemlje, a posljedica je veliki deficit, ali to se ne može održavati u duljem vremenskom razdoblju. Ti će se deficiti morati staviti pod kontrolu, ali niti će se to moći samo fiskalnim mjerama, bit će potreban oporavak gospodarstva. Iduće razdoblje glavna fronta će iti na načiu na koji će se ekonomskom politikom taj oporavak ubrza. Ono što barem misli mda je za nas velika prednosti, mi prvi puta u ovakvoj krizi nismo sami. Sve ove mjere i fondovi, novac iz EU je jedna aktiva, jedan instrument”, rekla je Dalić.

Treba koristiti fondove EU-a

“Neće biti lako jer prema svemu što znamo, najveći dio će se opet koristiti projektno. Ali je prilika. Najveći naglasak iduća Vlada treba staviti na korištenje tih sredstava.”

 

 

Komentiraj