Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martna Dalić u petak je u razgovoru za Mediaservis komentirala sigurnosnu analizu SOA-e vezanu uz Agrokor. Dalić je ponovila kako je Vlada, u trenutku kada se sustav rušio i kad je bio pred bankrotom te da više 10-aka tisuća ljudi ostane bez posla, stvorila pravni okvir koji je svoje rezultate dao i pokazao.

“Stoga mislim da je u kontekstu i zakonodavnog okvira, djelovanje Vlade i onoga što je u Vladinu mandatu, posljedničnog rada izvanredne uprave koji se dogodio nakon zahtjeva bivše uprave, ugroza za zaposlenost, ugroza za radna mjesta i za gospodarstvo stavljena pod kontrolu”, kazala je Dalić. Dodala je da su se takve ocjene vidjele i od Europske komicije i rejting agencija.

Najavila je nagodbu i dogovor među vjerovnicima koji nadolazi i da za njega postoje dobri temelji, te dodala da postoji vrlo dobra atmosfera među vjerovnicima da se ta nagodba sklopi.

Komentirala je i gotovo svakodnevne optužbe, koje na njen i račun Vlade te Ante Ramljaka, ‘sipa’ Ivica Todorić. “On je bjegunac od hrvatskog pravosuđa, čovjek koji se ne odaziva na poziv hrvatskih institucija. Vidjeli ste bježi po Londonu. Hrvatska Vlada je ovdje, djeluje u skladu sa svojom ustavnom ulogom i spriječila je posljedice načina na koji je Todorić vodio kompaniju.

Dodala je kako o Todoriću dovoljno govori činjenica da je, prema popisu tražbina koje je Ramljak dostavio sudu, ostao dužan više od 4700 različitih vjerovnika. Ponovila je kako su lex Agrokor pripremili stručnjaci, službenici Ministarstva gospodarstva, pravosuđa uz pomoć ureda za zakonodavstvo.

“Osobno sam vodila cijeli taj proces, nadgledala ga, a o pojedinim detaljima, zakonskim rješenjima, konzultirali smo stručnjake različitih profila, ekonomske, pravne, financijske, s Pravnog fakulteta. Zakon je, istina, napisan u kratkom roku, jer je morao odgovoriti velikom riziku, ali u uobičajenoj proceduri, s mišljenjima svih resora, odlukom Vlade, saborskom raspravom. Prema tome, nema tu ništa misteriozno”, poručila je Dalić.

Komentiraj