HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

DALIĆ O SJEDNICI HBOR-A ‘Sve što su stručne službe našle bili su argumenti da se kredit odobri’

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u petak je komentirala najavu tužbe Europske komisije, koja zbog Zakona o Ini želi tužiti Republiku Hrvatsku, a komentirala je i sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, čija je snimka jučer objavljena u javnosti.

Dalić je istaknula da izvješće Europske komisije ne znači tužbu, nego znači zaključenje konačnog postupka. “Hrvatska resorna ministarstva u dijalogu su s Europskom komisijom i tražimo rješenja kako da se na primjeren način zaštite nacionalni interesi Republike Hrvatske u energetskoj sigurnosti, a da to bude u skladu s pravnom stečevinom”, kazala je Dalić.

Poručćila je kako će hrvatsko resorno ministarstvo uložiti najveći napor da se nađe rješenje i usklađivanje s Europskom komisijom. Dalić je komentirala i jučerašnju izjavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je strane trgovačke lance prozvao za uvoz pekarskih proizvoda. Dalić je rekla kako je tu poruku shvatila kao poziv na kupovanje kvalitetnih proizvoda, koji dolaze na tržište najkraćim putem.

O sastanku Nadzornog odbora HBOR-a, na kojoj se raspravljalo o odobravanju kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor, a dio koje je objavljen jučer, kazala je: “Kreditnu analizu provode službe HBOR-a pod rukovodstvom uprave, a odobravanje uključuje raspravu o prijedlogu uprave. Sve što su stručne službe našle bili su argumenti da se kredit odobri. Odgovori su išli u prilog tome da se krediti trebaju odobriti i da iza njih stoji cijela banka”, rekla je Dalić dodajući da je kao članica NO glasala za odobravanje tih kredita, prenosi N1.

Istaknula je da je Agrokor, u trenutku kad se donosila odluka o odobravanju kredita, bio u privatnom vlasništvu te imao pozitivne ocjene i pozitivna izvješća rejting agencija. “Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, prema svim informacijama kojima raspolažem, dinamika plaćanja u Agrokoru je usklađena sa zakonom i rokovima, hrvatski poduzetnici danas mogu računati da će potraživanja biti u skladu s ugovorom i to je jedan od najvećih rezultata izvanredne uprave u ovom trenutku”, rekla je ministrica.

Poručila je da ne može reći da je kredit Agrokoru bio kriva odluka, jer je odluka donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su odboru date. “Jedan od razloga zašto se u Agrokoru i provodi izvanredna uprava je jer je ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške. To u odobravanju ovog kredita nije bilo poznato. Imao je ocjene rejting agencija i izvješće revizora. Ovdje se radi o činjenici da se treba umjeriti na ono što se u stvarnosti dogodilo, a dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji iz razloga koje mi sad ne znamo došlo do naglog urušavanja poslovanja, a hrvatska Vlada je učinila ono što je bio njezin zadatak”, istaknula je Dalić.

Komentiraj