HINA/ Dario GRZELJ

DALIĆ NAPOKON OTKRILA “Ja sam glavni autor lex Agrokora”

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u srijedu je napokon javno izrekla tko je autor lex Agrokora.

“Ja sam glavni autor zakona. Sve su odredbe napisane po mojim riječima ili sam ih prekontrolirala. Ne bih željela da se ikad suočite s ovako strašnim problemom. Pomagali su mi službenici iz ministarstava, koji su sa mnom do sitnih noćnih sati pripremali zakon”, kazala je u Saboru na Odboru za gospodarstvo, gdje zajedno s Antom Ramljakom podnosi izvješće o poslovanju Agrokora.

“Zato što nije bilo moguće provodoti višemjesečno dogovaranje, ja se jesam konzultirala s različitim profilima stručnjaka kako bih testirala različite mogućnosti da ovaj zakon bude efikasan. Razgovarala sam s pravnicima, profesorima pravnog fakulteta, s financijskim stručnjacima, Stečajni postupak dugo traje. Nije bio cilj stvoriti propis da postupak traje 15 godina. Bio je cilj omogućiti upravljanje krizom koja je prijetila da hrvatsko gospodarstvo vrati u recesiju. Moja dužnost kao potpredsjednika vlade je sastajati se s gospodarstvenicima. Nema nikakve mistifikacije prilikom nastanka zakona”, dodala je Dalić.

Naglasila je da su način i brzina na koji su svi u Vladi reagirali bila primjerena događajima i pokazala da se mogu suprotstaviti na djelotvoran način. “Rezultatima možemo biti zadovoljni. Sačuvana su radna mjesta u Agrokoru i kod Agrokorovih dobavljača. Da su isplaćeni stari dugovi. Bez isplate dugova velik broj subjekata ne bi mogao preživjeti”, rekla je Dalić.

Navela je da se s Knightheadom nije susrela niti razgovarala s njihovim predstavnicima niti u jednom trenutku pripreme zakona, i prije nego što je pokrenut postupak. Dodaje da oni nisu pokušali utjecati na sadržaj zakona.

Komentiraj