Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama izjavio je u srijedu da bi volio posjetiti izabrang američkog predsjednika Donalda Trumpa, što će vjerojatno naljutiti Kinu koja tog Nobelovca smatra opasnim separatistom.

Govoreći tijekom posjeta Mongoliji i upitan o američkim izborima, Dalaj lama je rekao da je SAD oduvijek smatrao “vodećom nacijom slobodnog svijeta”.

“Mislim da ima nekih problema u SAD-u, zato ću se ići naći s novim predsjednikom”, rekao je Dalaj lama novinarima ne navodeći na koje probleme konkretno misli.

Osudio je retoriku iz predizborne kampanje. “Mislim da kandidati tijekom kampanje imaju veću slobodu izražavanja. No, jednom kada su izabrani, kada imaju odgovornost, tada moraju iznijeti svoju viziju, svoj realan plan”, istaknuo je.

Predsjednik Barack Obama susreo se s Dalaj lamom u Bijeloj kući u lipnju, unatoč upozorenju Pekinga da će to naškoditi bilateralnim odnosima.

Kina smatra Dalaj lamu separatistom, iako on sam ističe da samo traži autonomiju za svoju himalajsku domovinu Tibet koji je kineska komunistička vojska “miroljubivo oslobodila” 1950.

 

Komentiraj