Đakiću mlađem prijeti do tri godine zatvora

Pixabay

Sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, Ivan Đakić, priveden je u utorak u Virovitici, nakon što je jučer na Facebooku objavio sliku na kojoj osoba s ustaškim obilježjima drži odrubljenu glavu osobe s četničkim obilježjima uz poruku: Sretan božić svim ‘prijateljima’ srbićima”.

Glasnogovornik virovitičke policije Josip Šatjduhar za Index je izjavio kako je Đakić na kriminalističkoj obradi. Policija je prvo izvijestila da je Đakić priveden na obavijesni razgovor, no kasnije su potvrdili da se nad njim vrši kriminalističko istraživanje te da se više ne radi tek o obavijesnom razgovoru.

Doznaje se kako će Đakić biti prijavljen za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi. Propisana kazna za to djelo je do tri godine zatvora.

Podsjetimo, saborski zastupnik HDZ-a i čelnik Hvidre Josip Đakić u utorak je najoštrije osudio objavu svoga sina Ivana Đakića na privatnome Facebook profilu te se ispričao i izrazio žaljenje zbog “sramotne i uvredljive objave slike i teksta”, a njegov sin ujutro se iščlanio iz HDZ-a što otac smatra priznanjem velike pogreške te shvaćanjem težine nemilog čina.

“U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Facebook profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje”, stoji u reakciji Josipa Đakića na sinov postupak.

U ponedjeljak navečer HDZ je najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti stegovni postupak.

Ivan Đakić u utorak se iščlanio iz HDZ-a u svome stranačkom ogranku u Virovitici, potvrđeno je Hini, a njegov otac, koji je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, smatra to činom priznanja pogreške.

“Njegovo današnje istupanje iz stranke smatram činom priznanja ove velike greške te shvaćanja težine ovog nemilog čina”, stoji u reakciji Đakića.

Đakić osudio sinov govor mržnje, Ivan Đakić iščlanio se iz HDZ-a

Komentiraj