Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić utvrdio je u četvrtak da pripadnik Sigurnosne obavještajne agencije (BIA) i savjetnik veleposlanstva Srbije u Skoplju Goran Živaljević nije svojom nazočnošću u Sobranju tijekom incidenata s demonstranima prekršio diplomatske protokole.

On je ocijenio da je Živaljević samo obavljao svoj posao, izvještavajući o situaciji u Makedoniji.

“On nije sudjelovao u kaznenom djelu, samo je izvještavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora znati kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese”, istaknuo je Dačić, dodavši da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Dačić je novinarima rekao da službeni predstavnik BIA-e u Makedoniji nije tamo boravio ilegalno te naglasio da bi on volio da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi sigurnosti.

Dačić je potom novinarima pročitao popis ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizirali prosvjede protiv premijera Aleksandra Vučića i naveo da o tome Makedoniju obavještavaju već dvije godine.

Na upit očekuje li pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je odgovorio da mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev drži kako resorne službe to trebaju rješiti između sebe.

Komentiraj