Dačić očekuje da EU kaže kakvu dinamiku eurointergacija predviđa za Srbiju

HINA / Milan OBRADOVIĆ / BETAPHOTO

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ponovio je u petak ranije poruke Beograda Bruxellesu da Srbija želi znati kakvu joj dinamiku za prijem u članstvo predviđa Europska unija.

Dačić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) izjavio kako Srbija ne bježi od svoje odgovornosti i da će učiniti ono što je potrebno za otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu, ali i da njezini građani trebaju znati kakva je predviđena dinamika EU-a za prijem novih članica.

“Naš narod, građani Srbije, trebaju znati kakva je dinamika i računa li EU na naš ulazak. Naravno da nitko sada ne može točno reći koja će to godina biti”, rekao je Dačić.

On je ukazao i na jednu specifičnost koja otežava položaj i pregovarački proces jer je sve što se radi u europskim integracijama izravno ili neizravno uvjetovano tijekom i razvojem dijaloga s Prištinom.

Dačić je naglasio da je za Srbiju važna potpora drugih država na europskom putu, te rekao kako će Beograd napraviti ono što je potrebno za otvaranje poglavlja – od harmonizacije zakonodavstva do usklađivanja društvenog sustava s europskim vrijednostima.

“Ipak, ovdje je riječ o političkoj odluci koja treba uslijediti – kada će biti prijem novih članica u EU”, kaže Dačić, naglašavajući da Srbija na putu u EU treba štititi svoje nacionalne interese.

“Nama je potreban srpski put u EU”, rekao je Dačić te istaknuo, u vezi sa summitom EU-a i država zapadnog Balkana održanog 12. srpnja u Trstu gdje je naglasak bio stavljen na jačanje suradnje i veza u regiji kako bi ona brže napredovala u EU, kako se “Srbija ne boji regionalizacije”.

“Neke druge zemlje koje potječu iz naše bivše države boje se da to nije neko obnavljanje Jugoslavije”, rekao je Dačić, ne navodeći na koje države nastale iz bivše Jugoslavije misli.

Komentiraj