Srdjan Ilic/PIXSELL

Dačić nazvao Glavaševe optužbe “vrhuncem političkog ludila” u Hrvatskoj

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomacije Ivica Dačić poručio je, u povodu poziva Branimira Glavaša da Zagreb reagira na poruke “istočnih susjeda”, da su Glavaševe optužbe na račun srbijanskog vodstva “vrhunac političkog ludila u Hrvatskoj”.

Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš u četvrtak je u Osijeku prvi puta nakon sedam godina održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovorio na, kako je rekao, velikosrpske diplomatske note, miješanje u unutrašnju politiku Republike Hrvatske i nastavak pritiska na hrvatsko pravosuđe.

“Čovjek koji je osuđen za ubojstvo srpskih civila, čovjek koji veliča nacističku ustašku NDH, (Antu) Pavelića i (Alojzija) Stepinca, čovjek koji veliča ustaškog terorista (Miru) Barešića, optužuje Srbiju za neofašizam i naziva bezobrazlukom to što se Srbija protivi rehabilitaciji fašizma i ustaštva”, ocijenio je u četvrtak Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Reagirajući na Glavaševe izjave “zbog poplave prosvjednih nota koje posljednjih dana stižu iz Srbije”, te na poziv hrvatskim vlastima da bi “trebale rezolutnije reagirati na bezobrazluk istočnih susjeda”, Dačić je naglasio kako se Srbija neće pomiriti s poništavanjem presuda za ubojstva Srba.

“Poništavanje presude Glavašu je jasna poruka da je moguće nekažnjeno ubijanje i zlostavljanje Srba. Srbija se s tim nikada neće pomiriti. Ratnim zločincima je u cijelom svijetu mjesto u zatvoru, jedino u Hrvatskoj su oni ispred novinarskih kamera i mikrofona“, naveo je Dačić.

Glavaš je na tiskovnoj konferenciji ocijenio da su optužbe iz Beograda “još grotesknije” kada se pogleda životopis današnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, aktualnog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića te ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića.

“Dakle, Srbija je i danas, kad svim silama pokušava ući među obitelj europskih naroda, uz (Vojislava) Šešelja, talac dokazanih četničkih ideologa Vučića i Nikolića. Na čelu Srbije nisu normalni političari demokratskih proeuropskih uvjerenja i svjetonazora, već istine radi to treba javno reći, okorjeli srpski neofašisti i pročetnički nacionalisti koje Hrvatska treba procesuirati zbog zlodjela koja su radili tijekom Domovinskog rata za vrijeme velikosrpske agresije na području Republike Hrvatske”, rekao je Glavaš.

Komentiraj