Dačić na Thacijevu izjavu uzvratio da Srbija nikad neće priznati neovisno Kosovo

HINA / Milan OBRADOVIĆ / BETAPHOTO

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić oštro je u četvrtak reagirao na izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija da će Srbija “u bliskoj budućnosti” priznati neovisnost Kosova, odbacujući mogućnost da se to bilo kad dogodi, a izjave kosovskog predsjednika nazvao je “fatamorganom”.

Nakon što su beogradski mediji prenijeli Thacijeve izjave za Glas Amerike (VOA) u kojima je ocijenio kako dijalog Srbije i Kosova nema alternativu, te da je “vrijeme za novu, odlučujuću fazu” dijaloga i normalizacija odnosa koja će značiti “mir i stabilnost za regiju i sigurnu euroatlantsku perspektivu” i Kosova i Srbije, Dačić je poručio Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, uz ocjenu da Thaci “očigledno živi u nekom svom paralalenom svijetu”.

“Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, vrijeme je da se Thaci probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rješenja. Ultimatumi i prijevare neće proći”, naveo je u pisanom priopćenju srbijanski šef diplomacije.

Hashim Thaci je za VOA ocijenio kako će korist od dijaloga imati i Beograd i Priština, te da su za njihovo približavanje zainteresirane i međunarodna zajednica i zemlje regije, što bi značilo “izvjesno integriranje Kosova u Ujedinjene narode i bržu europsku perspektivu Srbije”.

Na pitanje hoće li inzistirati da Beograd prizna nezavisnost Kosova, Thaci je odgovorio da će se raditi na “punoj normalizaciji odnosa” i miru dvaju naroda jer je to interes i Kosova i Srbije i regije.

“Naporno ćemo raditi da Kosovo ubrzo postane član UN-a. Što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i o tome će odlučiti srbijanske institucije”, rekao je Tachi, ocijenivši da se Srbiji ne mogu “nametati vremenski okvire ili agenda u svezi priznavanja Kosova”, ali da Kosovo i Srbija iz sadašnje status quo stanja “moraju sebi olakšati, a ne otežavati “euroatlantsku i europsku perspektivu”.

Thaci nije isključio mogućnost da se tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenose beogradski mediji.

Dijalog Beograda i Prištine o normaliziranju odnosa u krizi je jer kosovske vlasti izbjegavaju formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO) što je dio bruxelleskog dogovora postignutog u travnju 2013. pod pokroviteljstvom EU. Predstavnici Srpske liste, koju podupire Beograd, najavili su da će formiranje ZSO bit će jedan od njihovih osnovnih ciljeva i da su zbog toga pristali ući u vladu premijera Ramusha Haradinaja.

Ulazak Srpske liste u kosovsku vladu je, poslije oštrih kritika srbijanske oporbe i dijela javnosti, podržao i predsjednik Vučić uz ocjenu da “nikakve druge mogućnosti realno nije ni bilo”, mada službeni Beograd Haradinaja i dalje vidi kao “optuženog ratnog zločinca”.

Komentiraj