Dačić kaže da je neizvjesno hoće li se održati sastanak u Parizu

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u subotu kako je neizvjesno hoće li se održati planirani sastanak srbijanskih i kosovskih dužnosnika u Parizu ako ne bude napretka u pogledu nastavka dijaloga koji Beograd uvjetuje ukidanjem carinskih pristojbi na robu iz Srbije i BiH.

Dužnosnici Beograda i Kosova trebali bi se sastati u Parizu 1. srpnja uz posredovanje francuskog predsjednika Emanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Neće ga ni biti ukoliko nema šanse da dođe do nekog popravljanja stanja, odnosno ako nema šanse da se ukinu (carinske) pristojbe. Neće Macron i Merkel dozvoliti da ih (kosovski premijer Ramush) Haradinaj vuče za nos”, rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s korejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung-wha.

“Ni mi nećemo dozvoliti da nas vuku za nos”, istaknuo je.

“Mi smo za kompromis, ali ako druga strana neće, mi nećemo protiv naših državnih i nacionalnih interesa”, kazao je Dačić novinarima.

Naglasio je da Srbija ne želi nastavak dijaloga dok Priština ne ukine carinske pristojbe, uvedene na robu iz Srbije i BiH koncem prošle godine.

Dačić vjeruje da se u međunarodnim krugovima sada “vjerojatno traga za formulom” što bi Priština trebala dobiti da bi to učinila.

“Mi želimo da se nađe rješenje… Neka pokažu da li žele ili ne žele. Očigledno neki ne žele. Riješit će silne probleme diljem svijeta, a ne mogu uvjeriti Ramusha Haradinaja. Pa tko će još u to povjerovati”, rekao je Dačić.

Govoreći o predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj Kosovu, Dačić je ocijenio da će sigurno biti rasprave o nedavnim uhićenjima na sjeveru Kosova te privođenju dvojice dužnosnika misije UN-a na Kosovu (UNMIK), od kojih je jedan ruski državljanin.

To će svakako izazvati polemiku među članicama Vijeća sigurnosti, kazao je.

On je podsjetio da se u ponedjeljak, 10. lipnja, navršava 20 godina od donošenja Rezolucije 1244. “Ovo je dobra prilika da se pogleda kakvi su problemi i što je postignuto, ali i dalje postoje veliki sigurnosni problemi.”

Komentiraj