Grgur Zucko/PIXSELL

DAČIĆ I ERJAVEC Odnosi dobri, gospodarska suradnja u porastu

Odnosi Slovenije i Srbije su dobri, one imaju niz zajedničkih interesa, a nastavlja se i uspon trgovinske razmjene koja je lani iznosila jednu milijardu eura, kazali su u srijedu, nakon razgovora u Ljubljani, ministri vanjskih poslova Karl Erjavec i Ivica Dačić.

Slovenija od Srbije očekuje da će joj u okviru sukcesije bivše Jugoslavije vratiti međunarodne sporazume i arhivsko gradivo koje je u Beogradu, a odnosi se na Sloveniju, da će se nastaviti postupak razdiobe diplomatskih objekata nekadašnje SFRJ na sve sljednice te da će se u Sloveniju vratiti umjetnička djela slovenskih autora koja su ostala u Srbiji, kazao je Erjavec.

Kad je riječ o problemima sukcesije i raspodjele zajedničke imovine i dokumenata, Srbija i Slovenija zadnjih su godina napravile pomak s mrtve točke i nastavljau rješavati otvorena pitanja, kazao je Dačić.

Slovenski je šef diplomacije Erjavec kazao da njegova država čvrsto podupire Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, a Dačić da se obje države međusobno podupiru i kad je riječ o kandidaturi u međunarodnim organizacijama i rješenju bilateralnih otvorenih pitanja, a potvrdili su i da su razgovarali o pitanju ilegalnih migracija te stanju u regiji i odnosima sa susjednim državama.

Erjavec je rekao kako su zajedno konstatirali da imaju neke zajedničke probleme u određivanju pitanja sa susjednim državama, posebno s Hrvatskom u vezi određivanja granice.
“I mi imamo određeniih problema s Hrvatskom koji nisu tako mali, a jedan od tih problema se, kao i vaš, odnosi na granice. No, mi još nismo došli do te faze da bi išli na arbitražu”, kazao je Dačić, kojega su primili i ostali najviši dužnosnici, predsjednik vlade Miro Cerar i predsjendik parlamenta Milan Brglez.

Kao što je poznato, Slovenija je rješavanje graničnog prijepora u Piranskom zaljevu postavljala kao uvjet za primanje Hrvatske u Europsku uniju, zbog čega je 2009. došlo do sporazuma po kojemu su o tome trebali odlučiti međunarodni arbitri.

Za razliku od Hrvatske, koja od 2015. godine smatra da je arbitraža stvar prošlosti jer je arbitražni proces kompromitiran nakon što su objavljene snimke koje dokazuju da su slovenski dužnosnici protiv pravila arbitraže tajno komunicirali sa sucima arbitražnog suda, Slovenija drži da proces arbitraže treba nastaviti i završiti obvezujućom presudom koju bi morala prihvatiti i Hrvatska.

Komentiraj