Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivida Dačić u četvrtak je reagirao na jučerašnji intervju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za HRT. Dačić je kazao da je Grabar Kitarović ‘još jednom grubo napala Srbiju’.

Dodao je i kako je, tvrdnjom da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla očiglednu laž. “Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Židova i Roma – Jasenovcu – podiže ploča s ustaškim pozdrvom ‘Za dom spremni’? Što je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim hrvatskim gradovima ulice imenuju po Milu Budaku, Pavelićevom ministru, pozbatom po doktrini da srosko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče, a trećinu protjeraju?”, puta Dačić u priopćenju.

Podsjetio je i na rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, te spomeniku ‘ustaškom teroristu’ Miru Barešiću, koji je ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića. “Hrvatska predsjednica govori o Vojislavu Šešelju, a u svemu ovome direktno sudjeluje vlast u Hrvatskoj”, poručuje Dačić.

Kazao je da se ovako nešto ne može naći niti u jednoj zemlji Europske unije. “U Njemačkoj se ne može dogoditi da se ulica nazove po Hermau Görngu ili Heinrichu Himmleru. I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma”, kaže.

U jednom se, ipak, slaže s hrvatskom predsjednicom – da se treba okrenuti budućnosti i dijalogu te ‘hladne glave’ riješavati pitanja iz prošlosti i tgražiti zajedničke interese. “Srbija je na to spremna, ali nije spremna trpjeti uvrede i poniženja”, zaključuje Dačić u priopćenju, prenosi RTS.

Komentiraj