DA TI PAMET STANE Iako postupak nije završen, B2 Kapital oglasio prodaju Žižićeve kuće – skupa sa stanarima

Autor:

20.04.2024., Zagreb - Marko Zizic, zrtva Agencije za naplatu potrazivanja B2 Kapital. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFoto

Nakon što je Nacional objavio priču o Zagrepčaninu Marku Žižiću, nekad uspješnom poduzetniku koji tvrdi da mu je Agencija za naplatu dugovanja B2 Kapital, uz pomoć institucija hrvatske države, uništila život lihvarskim kamatama, pa čak i izmišljenim dugovima, aktivirana je ovrha na njegovoj jedinoj preostaloj imovini – obiteljskoj kući u kojoj, uz njega živi sin i troje unučadi.

Općinski sud u Novom Zagrebu 16. travnja 2024. donio je “zaključak o prodaji nekretnine radi ovrhe u pravnoj stvari ovrhovoditelja B2 Kapital d.o.o. Zagreb” iako još uvijek traje parnični postupak koji je Marko Žižić pokrenuo protiv B2 Kapitala s obrazloženjem da se ta agencija već odavno namirila prodajom druge Žižićeve imovine te da do ove ovrhe uopće nije smjelo doći.

Prije toga prvostupanjski sud odbio je zahtjev za odgodu ovrhe do završetka parnice, drugostupanjski je prihvatio Žižićevu žalbu, a prvostupanjski sud je žalbu opet odbio, što je Županijski sud potvrdio.

Da je sud odgodio ovrhu do završetka parnice ne bi nastala šteta za B2 do pravomoćnog okončanja parnice. Međutim, sud je tu mogućnost odbio, uz obrazloženje da je B2 Kapital financijski dovoljno moćan da u slučaju da izgubi parnicu protiv Marka Žižića, nakon što je njegova kuća prodana na dražbi, isplati Žižiću dosuđenu odštetu. Nakon toga tražili smo da se odluka o ovrsi poništi kao neosnovana, ali je to ignorirano iako parnični postupak nije završen“, kaže Žižićev odvjetnik Nenad Dianić.

Istovremeno, iz B2 Kapitala prestali su se javljati na pozive Žižića i njegova odvjetnika, a na Njuškalu su objavili oglas o dražbi kuće Žižićeve obitelji iako dražbu ne provodi ovrhovoditelj nego sud. Uz to, u oglasu su naveli da je riječ o 826.72m2 iako u sudskom rješenju o ovrsi piše da je ukupna površina “stambene zgrade, dvorište i ceste” 683m2 ili gotovo 150m2 manje.

MARKO ŽIŽIĆ ‘Agencija B2 Kapital uništila mi je život lihvarskim kamatama, pa čak i izmišljenim dugovima’

“Ne samo da me žele istjerati na ulicu, nakon što su mi oteli ono što sam stjecao 60 godina napornim radom nego mi se još i dodatno rugaju“, rekao je Žižić za Nacional.

“Susjedi su mi javili da je B2 Kapital na Njuškalu objavio oglas o dražbi kuće u kojoj živim, s pozivom zainteresiranim kupcima da razgledaju kuću u terminima koji su odredili ti besprizorni otimači tuđe imovine. Ništa ih ne može spriječiti u njihovom naumu da me unište”, kaže Marko Žižić.

Razočaran u institucije hrvatske države za koje kaže da “ne reagiraju na kriminal nego ga čak i potiču” Marko Žižić odlučio je Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) prijaviti ponašanje agencije B2 Kapital i hrvatskih institucija za koje kaže da “organizirani kriminal koji namjerno uništava ljudske egzistencije”.

Iz Ureda europskog javnog tužitelja potvrđeno je da će Marko Žižić biti primljen na razgovor 18. lipnja, na dan izlaska novog broja Nacionala. Za taj razgovor u Savskoj 62 Žižić je pripremio nekoliko kilograma dokumenata u koje je Nacional imao uvid te smo, nakon provjere Žižićevih optužbi i reakcije iz B2 Kapitala na te optužbe objavili čitavu priču.

Vrijednost kuće u novozagrebačkom naselju Sopot, s tri stana i pripadajućim zemljištem u svrhu ovrhe procijenjena je na 1.309.974,12 eura.

“Čitav život sam u poslovima u kojima moram biti dobro informiran o cijenama nekretnina i jasno mi je da je cijena ove kuće navedena u zaključku Općinskog suda u Novom Zagrebu o ovrsi dva i po do tri puta manja od tržišne cijene“, tvrdi Žižić.

Dodaje da je mnogo puta u višegodišnjem “natezanju s utjerivačima dugova” nudio da se iz dužničkog ropstva izvuče prodajom raznih nekretnina, ali je uvijek bio odbijen.

Nikad mi nisu željeli reći ni koliki je moj dug i svaki put kad bih nešto prodao ili su mi vršili neku nekretninu moj je dug, po njihovim tvrdnjama, postajao veći umjesto da se smanjivao“, nastavlja Žižić.

Na primjeru ovrhe posljednje nekretnine koju posjeduje, nakon što mu je, kako tvrdi B2 Kapital uzeo nekoliko milijuna eura više nego što je iznosi njegov stvarni dug, Marko Žižić pojašnjava kako funkcionira “otimačina”. Kaže da su predstavnici B2 Kapitala čak i izravno rekli da im više odgovara ovršiti ga nego dopustiti da se prodajom imovine oslobodi duga.

“Na jednom od posljednjih razgovora u pokušaju da saznam koliko im još moram dati da bi me konačno ostavili na miru rečeno mi je da je B2 Kapital posebno zainteresiran za dvije moje nekretnine, od kojih je jedna ova kuća u Sopotu, jedino što mi je još ostalo“, ogorčen je Žižić.

“Scenarij je takav da će na kraju B2 Kapital kupiti kuću čiju su ovršnu dražbu oglasili kao da je kuća već njihova. Najprije je objavljena dražba kuća čija je prava vrijednost dva do tri puta umanjena. S obzirom na to da u toj kući živimo ja i moja obitelj nitko je neće kupiti unatoč povoljnoj cijeni, a to je 4/5 utvrđene vrijednosti, odnosno 1.042.979,30 eura”, tvrdi Žižić.

Na drugoj dražbi cijena se može spustiti ispod 3/5 utvrđene cijene. To je u ovom slučaju 785.984,47 eura ili manje od trećine stvarne vrijednosti. No, niti tako jeftinu kuću neće nitko htjeti kupiti sa stanarima, pa će je na kraju kupiti sam B2 Kapital.

“Tako će moja obitelj ostati bez kuće vrijedne tri milijuna eura, ja ću lihvarskim prevarantima vratiti manje od 800 tisuća eura, a i to će mi ubrzo pojesti zločinačke kamate. Sa svojom vojskom odvjetnika i koristeći ignorantsko ponašanje hrvatskih institucija ne sumnjam da će B2 Kapital naći načina da me u 79. godini života izbaci na ulicu nakon što sam teško obolio od njihovih višegodišnjih maltretiranja”, objašnjava Marko Žižić.

Kako bi otplatio dug koji je B2 Kapital otkupio od Zagrebačke banke Marko Žižić ostao je benzinske crpke u Virovitici, Koprivnici i Brezničkom Humu, poslovnog prostora u zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik veličine 650 m2 i skladišnog prostora veličine 250 m2, građevinskog zemljišta u Virovitici (16 tisuća m2) i Zaprešiću (8 tisuća m2), te kuće u Srimi kod Vodica veličine 480 m2.

S kućom u Zagrebu, koja je sada na dražbi, prema izračunu Marka Žižića to je oko 10 milijuna eura. I još nije dovoljno za otplatu duga koji je u trenutku preuzimanja od banke bio nekoliko stotina tisuća eura, s tim da ga je B2 Kapital od Zagrebačke banke otkupio za višestruko manji iznos.

Zakonom o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, krajem 2023. godine prvi put u Hrvatskoj su uvedena neka pravila u poslovanju agencija za naplatu potraživanja čime je u hrvatsko zakonodavstvo preuzeta Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća iz 2021. godine.

U skladu s tim zakonom do kraja kolovoza Hrvatska narodna banka mora odlučiti hoće li odobriti nastavak rada u Hrvatskoj agencijama za naplatu potraživanja koje su podnijele zahtjev. Među njima je i B2 Kapital kojeg je Agencija za zaštitu osobnih podataka prošle godine kaznila s dva milijuna i 265 tisuća eura zbog curenja podataka o njihovim klijentima.

Nakon što se razočarao u hrvatsko pravosuđe koje je, kako kaže, umjesto da ga “zaštiti od lihvara” pomoglo da ga “kriminalci unište dopuštajući im čak i da ne poštuju sudske odluke koje im ne idu u prilog”, te nakon što nije pomoglo niti obraćanje premijeru i predsjedniku Hrvatske, Marko Žižić odlučio se obratiti “jedinoj instituciji koja u ovoj državi radi svoj posao” – Uredu europskog javnog tužitelja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
ikrajcar

prije 4 tjedna

Zgrada se nalazi u Sigetu, ne u Sopotu, pa bi, točnosti radi, to trebalo ispraviti. Bilo bi zanimljivo i malo dublje zagrebati kako su uopće te zgrade sagrađene, tko i h je gradio i je li u tom poslu bilo sve čisto.