Da se incident s Platka dogodio na slovenskom ili austrijskom skijalištu, napadači na HGSS-ovce dobili bi do tri godine zatvora

Nacional je istražio kakve bi bile posljedice za napadače na pripadnike HGSS-a da se takav napad, ali i divljanje po stazi, dogodio u Sloveniji ili Austriji

Nakon divljačkog napada 22-godišnjeg MMA-ova borca Luke Tiriela Abramovića, sina lokalnog HDZ-ovca, i njegovih dvojice prijatelja na pripadnike HGSS-a na Platku, i to nakon što su alkoholizirani Abramovićevim BMW-om “driftali” po skijaškoj stazi i potom zapeli u snijegu, Nacional je poslao upite slovenskoj, talijanskoj i austrijskoj policiji s pitanjima koje bi bile propisane kazne za divljanje automobilom po njihovim uređenim skijalištima, posebno ako se ta vožnja odvijala još i u alkoholiziranom stanju, jesu li već imali zabilježene takve i slične slučajeve i kakva je u tim slučajevima bila kazna te kakva bi bila kazna ako bi alkoholizirani vozač pritom fizički napao i ozlijedio pripadnike Gorske službe spašavanja.

Iz slovenskog Ministarstva za notranje zadeve (Ministarstva unutarnjih poslova) koje trenutno vodi Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javnu upravu u funkciji ministrice unutarnjih poslova, potvrdili su da bi za napad na nadzornika skijališta, spasioca ili bilo koju drugu osobu koja bi pritom bila fizički ozlijeđena, počinitelj bio kažnjeno gonjen i prijetila bi mu kazna do tri godine zatvora. Isto tako, u Sloveniji nepoštovanje zabrane vožnje automobilom skijaškim stazama predstavlja za fizičku osobu teži prekršaj, za koji je zapriječena kazna od 400 do 800 eura.

“Ako nadzornici skijališta ili policijski službenici otkriju takav prekršaj, moraju spriječiti daljnji prekršaj ili vožnju, a prekršajni postupak vodi nadležni Inspektorat Republike Slovenije za unutarnje poslove. U ovom slučaju nije važno je li vozač pod utjecajem alkohola, jer zakon to izričito ne propisuje, kao na primjer za skijaša”, kažu.

Ako bi vozač tijekom postupka napao nadzornika skijališta, spasioca ili bilo koju drugu osobu, pojašnjavaju, daljnje razmatranje također bi ovisilo o posljedicama do kojih je došlo. U slučaju verbalnog napada (npr. prijetnje, uvrede, poticanje na tučnjavu) ili u slučaju tučnjave bez fizičkih ozljeda, policijski službenici bi najvjerojatnije događaj tretirali kao prekršaj prema odredbama Zakona o zaštiti javnog reda i mira (nasilničko i drsko ponašanje), za što je propisana kazna od 250 do 1251 eura.

Međutim, dalje ističu:

“U slučaju nanesene tjelesne ozljede takva bi se radnja bila najvjerojatnija tretirala kao kazneno djelo (laka tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, nasilje…). Policija u slučajevima otkrivanja djela postupa kao u slučaju nanošenja tjelesnih ozljeda u tučnjavi na javnom mjestu gdje je više počinitelja tuklo druge osobe, a prvenstveno prilazi postupajući zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nasilja iz čl. 296 Kaznenog zakona. Počinitelju djela prijeti kazna zatvora do tri godine. Sve mjere policija koordinira s nadležnim državnim odvjetništvom koje također usmjerava provedbu pretkaznenog postupka.”

Iz austrijskog MUP-a, koji se službeno zove Das Bundesministerium für Inneres, a na čelu mu je Bundesminister für Inneres Gerhard Karner, kod slučaja napada na djelatnike Gorske službe spašavanja, pozvali su se na članak 83. i članak 84. austrijskog Kaznenog zakona, gdje je navedeno da je za nanošenje težih tjelesnih ozljeda predviđena kazna zatvora do tri godine. To se odnosi i na napad na službenu osobu, svjedoka ili vještaka za vrijeme ili zbog obavljanja službe ili ispunjavanja dužnosti.

Također su naveli da je vožnja pod utjecajem alkohola ili droga zabranjena temeljem članka 5. Zakona o cestovnom prometu te postoje za to predviđene kazne, ovisno o stupnju oštećenja.

U austrijskom zakonu ne postoji posebno definirana stavka zabrane vožnje po skijalištu jer skijališta spadaju u zone na kojima je, naravno, zabranjena vožnja automobilom.

“Vožnja unatoč zabrani vožnje regulirana je na nekoliko mjesta u cestovno-prometnim propisima, ovisno o vrsti prekršaja (npr. ako se ne poštuje propisni znak ‘zabrana vožnje’). Ovisno o vrsti prekršaja, kazne koje se izriču propisane su člankom 99. Zakona o cestovnom prometu. To je upravni prekršaj za koji je predviđena novčana kazna”, ističu.

Iz talijanskog MUP-a, naziva Ministero dell’Interno, kojem je na čelu ministar Matteo Piantedosi, do zaključenja broja nisu odgovorili na upit.

Nacional je i hrvatskom MUP-u, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, poslao pitanja u vezi s time kakvu će kaznu vozač BMW-a snositi zbog vožnje po uređenom skijalištu te je li mu oduzeta vozačka dozvola zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

Iz MUP-a su odgovorili:

“Budući da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama zakon kojim se definira ponašanje sudionika i drugih subjekata u prometu na cesti (prometnoj površini), isti nije primjenjiv u slučaju koji navodite. Lokalna samouprava Općina Čavle ima na snazi važeću Odluku o komunalnom redu, a koja propisuje da je ‘radi zaštite javnih zelenih površina i njihovog trajnog održavanja u prirodnom izgledu, zabranjeno je uništavati i oštećivati zelene površine i zelenilo na njima bilo kakvim radnjama i aktivnostima, a osobito se zabranjuje ( točka 10.) voziti, zaustavljati i parkirati sva prijevozna sredstva, osim onih koji održavaju javne zelene površine’. Učin takvog ponašanja kažnjiv je novčanom kaznom te su policijski službenici, kako je i uobičajeno, Općini Čavle dostavili Obavijest o počinjenom prekršaju protiv 21-godišnjeg vozača osobnog vozila marke BMW, a zbog prekršaja iz članka 23. stavka 1. točke 10. Odluke o komunalnom redu, kažnjivo po čl. 139.  stavak 4. iste Odluke.”

Na pitanje o tome jesu li vozaču BMW-a oduzeli vozačku dozvolu, iz MUP-a nisu konkretno odgovorili, već su samo konstatirali:

“U odnosu na Vaše posljednje pitanje u kojem spominjete upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, skrećemo Vam pažnju da je alkohol – uz brzinu, nekorištenje pojasa i korištenje mobitela – jedan od četiri ubojice u prometu.”

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]