Da moraju birati HDZ-ovog premijera, birači SDP-a, Možemo! i Mosta glasali bi za Zdravka Marića. Evo koliko on dobiva glasova u HDZ-u!

Veliko istraživanje javnog mnijenja o krizi Vlade i potencijalnim novim izborima, koje je za Nacional od 1. do 3. ožujka provela agencija Promocija plus, pokazuje da bi birači SDP-a, Možemo!, Mosta pa čak i birači Domovinskog pokreta – da moraju birati premijera iz redova HDZ-a – u najvećem postotku zaokružili ime ministra financija Zdravka Marića. No, kad se gledaju ukupni rezultati, koji uključuju i birače HDZ-a, aktualni premijer Andrej Plenković ipak osvaja oko 8 posto više glasova od Marića, što i nije tako velika razlika.

Naime, na pitanje tko bi trebao biti HDZ-ov kandidat za premijera dođe li do prijevremenih izbora, 25,8 posto ispitanih odgovorilo je – Andrej Plenković, što znači da aktualni premijer Plenković uživa podršku otprilike četvrtine svih hrvatskih birača. No, visoko za petama mu je Zdravko Marić s čak 17,6 posto, a slijede Ivan Anušić s 5,4 posto, Oleg Butković 4,4 posto, Damir Vanđelić 3,4, a Gordan Jandroković još manje, 2,8 posto, što je ipak bolje od Davora Božinovića koji je na 1,3 posto. To znači da nitko osim Zdravka Marića trenutno ne prelazi 10 posto podrške birača, s tim da najveći broj ispitanika nije znao koga bi zaokružio – njih čak 35,2 posto.

PIXSELL, Nacional, NFOTO

U HDZ-ovu biračkom tijelu Plenković dobiva skoro 70 posto podrške, Marić 9,5 posto, a Jandroković je s 4 posto ispred Anušića, Butkovića, Vanđelića i Božinovića.

No, zanimljivo je da bi čak 25 posto SDP-ovih birača zaokružilo radije Zdravka Marića (25,3 posto), nego Andreja Plenkovića (17,8 posto), a kod SDP-ovih birača dobro prolazi i Butković s 10,3 posto, dok bi Vanđeliću dali oko 6 posto, skoro isto kao i Ivanu Anušiću, a Božinoviću 4,7 posto.

Birači Možemo!, slično kao i SDP-ovi, na prvo mjesto stavljaju Marića s 26,4 posto, a Plenković kod njih dobiva 18,1 posto, zatim Anušić 9,8 posto i Vanđelić 8,3.

Vrlo slična je situacija i kod birača Mosta kojih je 26,3 za Marića, a 12,3 za Plenkovića, dok je na trećem mjestu Jandroković s 9,1 posto, a na četvrtom Anušić s 5 posto. Vanđelić im je tek peti izbor s 3,1 posto, ali više od 40 posto njih je neodlučno ili se ne žele izjasniti.

I biračima Domovinskog pokreta Zdravko Marić je na prvom mjestu s 27,6 posto podrške ispitanika, Ivan Anušić dobio je 10,4 posto njihovih glasova, Oleg Butković 5 posto, Damir Vanđelić 4,4 posto, Plenković samo 2,9 posto, Jandroković 2,5 posto, Božinović 2 posto, a i tu je više od 37 posto neodlučnih.

Cijelo istraživanje i rezultate istog pročitajte u novom broju Nacionala!

Istraživanjem je obuhvaćeno 353 gradova i općina iz svih županija, a korištena je metoda CATI koja podrazumijeva kompjutorski potpomognuto telefonsko intervjuiranje te kombinacija otvorenih i zatvorenih pitanja.

Standardna greška uzorka za utvrđivanje stranačkih preferencija iznosi plus/minus 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Komentiraj