hrt

"Da je bilo sve čisto, ne bi onda otišli. Umjesto Horvata bi sjedila Dalić…"

Tema večerašnje emisija Otvoreno HRT-a bila je budućnost ex Agrokora odnosno Fortenove.
– Od danas s novim nazivom, ali istim ciljem. Konsolidacija, unapređenje poslovanja te pozicioniranje ne samo Hrvatskoj već u regiji kao ključan igrač u tri područja djelovanja, iznio je viđenje Fortenova grupe ministar gospodarstva Darko Horvat.
Ivo Jelušić ispred SDP-a kaže da što se tiče “lex Agrokora” da ima još otvorenih pitanja.
– Da je bilo sve čisto, ne bi onda otišli. Umjesto Horvata bi sjedila Dalić, ovdje bi bio i gospodin Ramljak. Mi nismo nikada bili protiv nagodbe, u jednom smo trenutku ponudili i prijedlog izmjena i dopuna “lex Agrokora”.
– U siječnju 2017. je bio zadnji kredit koji je upumpan u Agrokor, a nakon toga su jedino dobavljači davali svježi novac u Agrokor. S jedne smo strane imali svoje interese da sačuvamo svoje pozicije u maloprodajnih lanaca u Konzumu i Mercatoru. Danas, nakon dvije godine imamo Fortenova grupu. Očekujemo prvi dio isplate graničnog duga što očekujemo krajem petog mjeseca. Nadamo se da će Fortenova grupa iznaći sredstva i uplati na račune dobavljača, kaže Marin Pucar iz Podravke.
Čeka se revizija finalnih financijskih izvješća i sukladno dogovoru i potpisanoj nagodbi ćemo postupiti, govori Irena Weber dodajući da je stanje u Fortenova grupi iznimno dobro.
– Grupa je stabilna, posluje stabilno te se samo sjetite kako je bilo prije dvije godine. Prazne police uoči Uskrsa, životinje koje ugibaju u poljoprivrednim tvrtkama jer nije bilo hrane…Danas Konzum u dan uredno plaća, zadržano je uredno 52 tisuće radnih mjesta. U stopostotnom iznosu plaćeni su mikrodobavljači, OPG-ovi i obrti. Tu su i širi efekti stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.
Puno još treba raditi na operativnom restrukturiranju, postoje tvrtke unutar grupacije poput primjerice Tiska koje su u velikim problemima, kaže novinar Laušić.
– Čekamo i revidirano izvješće za 2018. godinu koje nemamo jer nisu bili podaci za 12. mjesec pa nemamo pokazatelje niti za čitavu godinu.
Pitanje refinanciranja roll-up kredita je glavno koje je potrebno riješiti. Koliko su daleko ili blizu rješenja?
– Pregovaramo s potencijalnim investitorima vezano uz refinanciranje kredita od 1,1 milijarde eura. Pregovori dobro napreduju i čim budemo u fazi zaključenja transakcije, informirat ćemo javnost. Investitorska zajednica vjeruje u budućnost ove grupe, što pokazuje interes za refinanciranje, dodaje glavna operativna direktorica Fortenova grupe Irena Weber.
Ivo Jelušić kaže da trenutno ne znamo koji je pravi interes vlasnika te poklapa li se s našim željama da se Fortenova grupa razvija da se održi zaposlenost te da se ona povećava.
– Mi smo na poluvremenu, tek sada kreće drugo poluvrijeme. Ne znamo kako će se to razviti. Većinski vlasnici su dvije ruske banke te američki fond. Logično je da oni žele “malo uljepšati djevojku te je dati na prodaju”.
Weber kaže da je vrlo jasno da novi vlasnici žele razvijati grupu i povećati joj vrijednost.
– Jedino u tom slučaju će im stopa povrata biti veća. Ako pogledate novi Upravni odbor, stavili su ljude koji su eksperti u prehrani, maloprodaji i poljoprivredi. Da nije tako, ne bi stavljali ozbiljne profesionalce na te pozicije.
Ministar Darko Horvat kaže da je ovo u zadnje dvije godine jedan od najvećih uspjeha Vlade i politike.
Horvat i Jelušić su se potom porječkali oko Martine Dalić. Horvat kaže da ona nije smijenjena već da je sama otišla iz Vlade kada je breme njezinog imena bilo preteško. Dodaje da nije napravila nikakve pogreške.
– Dobro je da nije došlo do urušavanja sustava Agrokora, ali sve ono što nije bilo dobro treba priznati, kaže Jelušić.

Komentiraj