FaH

D. Kosor: U Gradskoj skupštini počinjem raditi volonterski

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) izvijestio je u petak da je svoju funkciju skupštinskog predsjednika počeo obavljati volonterski od 1. veljače, što će i službeno biti potvrđeno na idućoj skupštinskoj sjednici, 18. veljače.

Kosor je rekao da je odluku o tome već donio skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, a ta točka će se naći i na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine, pa će time gradski zastupnici i formalno potvrditi tu odluku.

“Svoju sam funkciju pretvorio u volontersku. I dalje ću biti predsjednik Gradske skupštine, ali za to neću primati plaću niti naknadu za rad u skupštinskim odborima”, istaknuo je Kosor na tradicionalanom druženju s novinarima uoči prve sjednice Gradske skupštine u novoj 2016. godini.

Opovrgnuo se na špekulacije da će u Gradskoj skupštini biti “nekih preslagivanja funkcija” te da bi i on mogao otići sa svoje dužnosti skupštinskog predsjednika.

“Nema nikakvog preslagivanja. To sam tvrdio i prije tri mjeseca, nitko mi nije vjerovao. Ali, sada će ljudi to i sami vidjeti”, istaknuo je Kosor.

Najavio je da će na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine biti izmjena odluke o gospodarenju otpadom i tu je točku ocijenio najvažnijom.

“Čut ćemo izvješće o gospodarenju otpadom za 2014. i 2015. Gospodarenje otpadom je jedna od najvažnijih stvari u Zagrebu i ubuduće će biti još puno važnija jer moramo do 2018. riješiti pitanje prikupljanja i razdvajanja otpada, a onda ćemo imati – ili spalionicu ili MBO sustav (mehaničko-biološku obrada otpada) ili nešto treće. U svakom slučaju, u iduće dvije godine moramo pronaći rješenje za otpad”, poručio je Kosor. Dodao je kako će na idućoj skupštinskoj sjednici biti 30-ak točaka.

Osvrćući se na situaciju u Gradu Zagrebu u 2015-oj, Kosor je rekao da Grad ima svojih dobrih i loših strana te da treba isticati i one dobre.

“Sada kada sam par tjedana u Hrvatskom saboru, vidio sam da Grad ipak puno bolje funkcionira nego država i da je Grad, zato što je jedinstvena cjelina, i puno uređeniji nego država”, ustvrdio je.

Dodao je da je Zagrebački holding dobro završio prošlu godinu iz dva razloga. Prvi je, kaže, taj što su poboljšali poslovanje i smanjili broj zaposlenih, a drugi razlog je što je Gradska skupština u zadnje dvije godine rasteretila Holding od ogromnih financijskih obaveza, vezano za dvije najveće parcele – ‘Gredelj’ i ‘Zagrepčanku’ koje su prije toga bile na teret Holdinga, a sada su prebačene na teret Grada Zagreba.

“Spojilo se jedno i drugo i Holding je efikasno i pozitivno poslovao”, rekao je Kosor te istaknuo kako priželjkuje da se smanje i cijene komunalnih usluga, i to ne samo ZET-a nego i vodoopskrbe i odvodnje, koja je, kako ocjenjuje, apsolutno previsoka. Kaže kako se još puno toga mora učiniti i na tome da se odvoz otpada počne naplaćivati po količini, jer sada se još uvijek naplaćuje po veličini spremnika.

Osvrnuo se i na problem napuštenih poslovnih prostora. To je, kaže, dvostruki problem jer ako su prazni – Grad ih mora održavati i plaćati troškove održavanja a još i ružno izgledaju. Poručio je da je rješevanje tog problema na gradonačelniku Milanu Bandiću i gradskim upravnim tijelima koji moraju donijeti odluku. Dodao je da nema ništa protiv da se donese odluka da se ti poslovni prostori iznajme za jednu kunu, ali da to nije u nadležnosti Gradske skupštine. Važno je da se ti prostori čim prije stave u funkciju, drži Kosor.

Kosor je odličnim ocijenio svoj odnos s gradonačelnikom Bandićem. “On radi svoj posao, a ja radim svoj posao”, rekao je. Dodao je da su i na državnoj razini “dio iste grupacije”.

Napomenuo je da Gradska skupština i dalje funkcionira unatoč tome što od ožujka prošle godine nema službene vladajuće većine.

“Donosimo sve odluke koje su dobre, a ima par koje su loše i onda ‘padnu’ na skupštinskoj sjednici. Gradski zastupnici glasuju po svojoj savjesti i to je dobro”, zaključio je Kosor.

Komentiraj