Cyndi Lauper ljuta zbog presude američkog Vrhovnog suda ponovno snimila pjesmu „Sally’s Pigeons“

Riječ je o pjesmi koja je posvećena pravu na pobačaj, a nastala je kao posveta njezinoj prijateljici iz djetinjstva koja je preminula nakon pobačaja.

Cyndi Lauper snimila je ponovno i podijelila novu verziju svoje pjesme o pravu na pobačaj iz 1993. ‘Sally’s Pigeons’ nakon što je Vrhovni sud SAD-a preinačio presudu iz 1973. godine u slučaju Roe vs. Wade.

Povodom nove verzije pjesme’Sally’s Pigeons’, koja zvuči još žalosnije i ogoljeno, Cyndi Lauper je na Twitteru napisala: “U mom djetinjstvu žene nisu imale reproduktivnu slobodu i 50 godina kasnije nalazimo se u vremenskoj iskrivljenosti u kojoj je oduzeta sloboda kontrole vlastitog tijela. Kada sam 1991. godine napisala ovu pjesmu s Mary Chapin Carpenter, pisali smo o dvije djevojčice koje su sanjale da rašire krila poput golubova koje su gledale kako lete iznad njih. Oni sanjaju da budu slobodni. Ali sloboda tada za žene i nažalost sada ima veliku cijenu. Ako nemamo kontrolu nad svojim tijelima, onda nemamo stvarnu slobodu. Mi smo građanke drugog reda. Moramo se mobilizirati. Moramo omogućiti da se naš glas čuje.”

‘Sally’s Pigeons’ je pjesma koja je inspirirana prijateljicom Cyndi Lauper iz djetinjstva, koja je zatrudnjela u svojim tinejdžerskim godinama i tražila pobačaj. Njezina prijateljica je umrla zbog peripetija vezanih uz pobačaj, a Lauper je od tada počela jasno i glasno iznositi svoje stavove vezane za slobodan izbor prava na pobačaj. Štoviše, od tada je sudjelovala i na maršu Planned Parenthood Bans Off Our Bodies u New Yorku ove godine u svibnju.

 

 

Komentiraj