Cvrtila: “Islamska država ne može pobijediti talibane”

Stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila komentirao je situaciju u Afganistanu. Cvrtila kaže da se neuspjeh mjeri konačnim rezultatom jer se unazad tri tjedan Afganistan pretvorio u prvu priču svjetskih medija.

“Zbog svega onoga što je uslijedilo nakon pada vladajućih struktura, nakon dolaska talibana, nakon zauzimanja Kabula, nakon što je započela humanitarna intervencija, ako to mogu tako nazvati, spašavanje ljudi koji su željeli pobjeći iz Afganistana. To je u svakom slučaju veliki neuspjeh, jer se nije očekivalo da će na takav način biti izlazak iz Afganistana”, naglasio je Cvrtila u RTL-u Danas.

Cvrtila je rekao kako početak intervencije u Afganistanu seže od terorističkog napada 11 rujna.

“Napad na Afganistan, invazija na Afganistan pa kasnije formiranje različitih mirovnih operacija, uključivanje NATO-a i još nekih 50-tak zemalja koje su sudjelovale u izgradnji države u stvari su sudjelovale u pomoći afganistanskom stanovništvu kako bi se na neki način pomaknuli iz jednog vremena koje nije korespondiralo s 21. stoljećem, nego možda u nekim dijelovima Afganistana s 19. stoljećem i u tom dijelu možemo reći da su uspjeli. Dakle izgrađene su mnoge škole, mnogo infrastrukture, otvorene su neke nove pretpostavke života, za djecu, za žene u Afganistanu i tu se može reći da su napravljeni veliki iskoraci. Međutim pitanje je što će sada sa svim tim uspjesima u tih 20 godina zapravo biti. Čini se kako će se sve to skupa vratiti negdje na početak, pitanje kako će taj početak biti.”

SAD se nije ranije fokusirao na talibane

“Nisu se fokusirali na talibane većim dijelom iz razloga što talibani u početku nisu bili jaka snaga, oni su se tek kasnije nakon nekoliko godina formirali. To je prepoznao bivši predsjednik Karzai koji je cijelo vrijeme govorio i zapadnim saveznicima treba pregovarati s talibanima, oni jesu određena snaga, možda u tom trenutku nisu bili vojna, a njemu je bilo jasno da ne može graditi Afganistan i bez njih. Međutim to su saveznici, a pogotovo SAD, odbijali. I naravno kad ih odbijate, kad ih isključujete, oni su promijenili taktiku, krenuli su prema terenu, krenuli su među ljude i počeli su dobivati sve veću podršku i tako je zapravo stvorena ta snaga koju oni danas u Afganistanu imaju”, rekao je Cvrtila.

“Islamska država ne može pobijediti talibane”

“Mislim da ne. Sami ne mogu, i vrlo vjerojatno će tu imati suradnju s vanjskim saveznicima, vrlo tajnu suradnju sa SAD-om. Tako da ovi napadi zadnja dva dana koji su bili dronovima, moguće da će s nastaviti u budućnosti jer sami talibani neće moći savladati tu mrežu koja se stvorila.”

 

 

Komentiraj