Cvrtila: ‘Amerikanci će svoju ponudu za nabavu zrakoplova obrazlagati na svim razinama s ciljem dobivanja posla’

Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta Vern i bivši savjetnik za obranu predsjednika Stjepana Mesića, osvrnuo se na američku ponuudu za nabavu zrakoplova.

NACIONAL: Američki državni tajnik Mike Pompeo prošloga tjedna posjetio je Hrvatsku. Iako je bila riječ o najviše pozicioniranom dužnosniku u administraciji predsjednika Donalda Trumpa koji je posljednjih godina posjetio Hrvatsku, predsjednik Zoran Milanović nije se s njim susreo u Dubrovniku. Kako to objašnjavate? Je li razlog dolaska američkog državnog tajnika bila prodaja američkih borbenih zrakoplova F-16?

Predsjednik Milanović nije nužno trebao biti tamo. Pompeo je državni tajnik, što znači da mu je prirodno domaćin bio naš ministar vanjskih poslova. No s obzirom na to da je riječ o državnom tajniku SAD-a te da želimo razvijati visoku razinu bilateralnih odnosa, ne čudi što je s njim razgovarao i predsjednik Vlade. Razlog njegova dolaska nije nužno samo prodaja američkih borbenih zrakoplova, već su na dnevnom redu bile i druge teme kao što su regulacija viznog režima, za što je posebno Hrvatska zainteresirana, te promjena pristupa u suradnji s Kinom, za što je, pak, posebno zainteresiran SAD. Dakako da se nije mogao izbjeći razgovor o zrakoplovima, s obzirom na to da je američka kompanija Lockheed Martin jedan od ponuđača.

Budući da smo se kod nabave borbenih zrakoplova odlučili za sporazum država-država, nije nenormalno razgovarati o tome s jednim od najviših dužnosnika administracije SAD-a. Državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je SAD dao ponudu, a na Hrvatskoj je da o tome donese odluku. Sigurno je da će oni svoju ponudu dodatno obrazlagati na svim razinama s ciljem dobivanja posla. To će raditi i druge države ponuđači i to nije ništa neuobičajeno jer se njihovi političari trude da njihove kompanije dobivaju takve poslove.

NACIONAL: Kada je bila donesena odluka o obnovi hrvatskog borbenog zrakoplovstva, bili ste savjetnik za obranu predsjednika Stjepana Mesića. Hoće li na kraju izbor pasti na američke zrakoplove F-16?

Kad sam bio savjetnik predsjednika Stjepana Mesića donesen je prvi Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga za razdoblje od 2006. do 2015. Tada je odlučeno da će Oružane snage RH imati i ratno zrakoplovstvo. Od partnera u NATO-u, prije svih SAD-a, stizale su nam poruke da smo mala zemlja i da nam zrakoplovi ne trebaju. Naglašavali su tada da naše nebo mogu čuvati zrakoplovi iz Aviana u Italiji ili Mađarske kao članice NATO-a. To su isto predložili i Sloveniji, što su oni prihvatili. Mi smo odlučili da ćemo imati vlastito zrakoplovstvo. O tome nije odlučivao sam predsjednik Mesić, već je to bila zajednička strateška odluka na razini države koju je on jako podržavao.

Ministarstvo obrane je predložilo Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji je prihvatio Hrvatski sabor i u njemu je bilo zapisano sve što će se nabavljati u svrhu modernizacije Oružanih snaga. Odluka je bila da se nabavljaju oružani sustavi i oprema zapadnih proizvođača koja je kompatibilna s NATO-ovim standardima. Ne znam kakva bi mogla biti konačna odluka u ovome slučaju, ali sam siguran da će Amerikanci, kao i drugi ponuđači, biti vrlo aktivni kako bi se upravo njihova ponuda prihvatila.

NACIONAL: Premijer Andrej Plenković pozvao je predsjednika Milanovića da imenuje svog predstavnika u povjerenstvo za nabavu zrakoplova, ali se predsjednik nije odazvao tom pozivu. Treba li se predsjednik odazvati premijerovu pozivu?

Njegova je slobodna volje hoće li u tome sudjelovati ili ne. Ne vidim nikakav problem u njegovoj odluci da ne sudjeluje. Predsjednik ne mora sudjelovati u procesu nabave zrakoplova, ali će sigurno biti redovito informiran o tijeku cijelog procesa. U procesu nastajanja prvog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH 2006. – 2015. predsjednik Mesić je bio kontinuirano informiran od načelnika Glavnog stožera o ključnim detaljima. Pored toga, na inicijativu predsjednika Mesića formirano je i Vijeće za obranu na kojemu se raspravlja o ključnim pitanjima strateškog razvoja obrambenog sustava.

To je tijelo u kojem predsjednik ravnopravno sudjeluje u raspravama o tome koji će se oružani sustavi nabavljati, odnosno koji su najbolji za naše potrebe. Dakle, predsjednik ne mora nužno sudjelovati u cijelom procesu od početka, ali na kraju ima priliku sudjelovati u odlučivanju.

NACIONAL: Prošla Plenkovićeva vlada bila se odlučila za zrakoplove F-16 iz Izraela, ali je ta opcija nabave propala. SAD je nije odobrio.

Izrael to nije mogao realizirati jer to nije bio njihov zrakoplov nego zrakoplov američke proizvodnje iza kojeg je stajala i kompanija koja ih proizvodi i ima svoje interese. Mi smo dobili ponudu sa svom opremom koju je Izrael ugradio, a senatski odbor je dozvolio prodaju tog aviona bez opreme, ali takva bi nabava bila besmislena. Na koncu, SAD je stopirao isporuku tih zrakoplova. Izraelci su imali dozvolu nadograđivati svoju tehnologiju u taj zrakoplov, ali samo za svoje potrebe.

Ne znam kakva je njihova nova ponuda. Sada se aktivirao i SAD sa svojom ponudom koja prošli put nije bila u igri, tako da je malo vjerojatno da ćemo se odlučiti za izraelske zrakoplove jer senatski odbor u SAD-u sigurno neće napraviti ništa što je suprotno interesima američke kompanije.

Komentiraj