ČVRSTI DOKAZ Virus Zika prelazi s majke na dijete

Davor Visnjic/PIXSELL

Čelnik američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dr. Tom Frieden, otkrio je postojanje “dosad najsnažnijeg” dokaza o učinku virusa zika na novorođenčad, javlja BBC.

Frieden je rekao pred političarima u Washingtonu da podaci iz slučajeva dvoje dojenčadi u Brazilu, koji su umrli ubrzo nakon rođenja, pokazuju da virus prelazi s majke na dijete.

Međutim, kazao je da ta veza još nije definitivno potvrđena.

Vjeruje se da samo u Brazilu ima više od 4000 slučajeva beba rođenih s mikrocefalijom – abnormalno malom glavom i nerazvijenim mozgom – gdje se posumnjalo da je uzrok tome prijenos virusa zika s majke na dijete.

Frieden je rekao da je u tijeku intenzivo istraživanje kako bi se više saznalo o tom virusu i kako bi se razvilo cjepivo protiv njega, iako je upozorio da bi ono moglo biti godinama daleko.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je proglasila tu epidemiju globalnom prijetnjom za javno zdravlje, izdala je u srijedu smjernice za žene o tome kako da se zaštite.

Dok se ne bude znalo više o tome može li se virus prenijeti seksualnim kontaktom, “svi muškarci i žene koji žive ili se vraćaju s područja gdje je zika prisutna – posebice trudnice i njihovi partneri – trebaju se posavjetovati o mogućim rizicima seksualnog prijenosa i prakticirati siguran seks”, što znači “pravilnu i stalnu upotrebu prezervativa”, navodi se u smjernicama.

Korištenje kontracepcije u toj je regiji kontroverzno pitanje zbog stajališta Katoličke Crkve koja se tome protivi. Crkva je odbacila pozive liberalnih katolika da ublaži svoje stajalište dok traje epidemija.

“Mikrocefalija se godinama pojavljuje u Brazilu. Oni iskorištavaju ovaj trenutak kako bi ponovno uveli temu pobačaja”, rekao je biskup Leonardo Ulrich Steiner, glavni tajnik Brazilske biskupske konferencije za novine Estado de Sao Paulo.

WHO navodi da ne zagovara ograničavanje putovanja na to područje, ali da savjetuje trudnicama, ili onima koje to žele postati, da potraže liječnički savjet prije nego što otputuju u regiju u kojoj vlada virus.

Komentiraj